Κυριακή 22 Ιουλίου 2012

Δουλειά στους Έλληνες: Στη ΒΙ.ΠΕ. Σχηματαρίου

Δουλειά στους Έλληνες: Στη ΒΙ.ΠΕ. Σχηματαρίου Η Παρασκευή 20/7 ήταν μια γεμάτη μέρα για την Τ.Ο. Εύβοιας-Βοιωτίας. Στα πλαίσια της ομάδας εργασίας "Δουλειά στους Έλληνες", αφιερώσαμε ολόκληρο το πρωινό σε επισκέψεις επιχειρήσεων στη Βιομηχανική Περιοχή Σχηματαρίου. Σκοπεύουμε να επισκεφθούμε όλες τις μονάδες που δραστηριοποιούνται σε μια περιοχή που, αν και έχει 600 περίπου εργοστάσια, σχεδόν 2 στους 3 Έλληνες δεν εργάζονται, ώστε να έχουμε ιδία άποψη της κατάστασης πριν προβούμε στα νομίμως δέοντα.
Σε μία από τις μεγαλύτες μονάδες ανακύκλωσης της Ευρώπης σε ποικιλία επεξεργαζόμενων υλικών, ο ιδιοκτήτης κ. Σιακανδάρης μας ενημέρωσε αναλυτικά για τη διαδικασία, τις παραμέτρους και τα προβλήματα της ανακύκλωσης στην περιοχή της Εύβοιας και Βοιωτίας. Κατά τα λεχθέντα του,  απασχολεί κυρίως αλλοδαπούς λόγω της φύσης του αντικειμένου, αλλά θα προσλάβει κάθε Έλληνα που θα αιτηθεί εργασία, αρκεί "να δουλεύει, να μην κοροϊδεύει".

Στη βάρδια: δεκάδες πακιστανοί και μία γυναίκα
Στη Sovimo Hellas, όπου ως μόνο υπεύθυνο συναντήσαμε έναν πωλητή, πληροφορηθήκαμε ότι η εταιρία δεν κάνει προσλήψεις αυτήν την περίοδο, αν και η κρίση δεν την επηρέασε ιδιαίτερα, αλλά μπορεί ο κάθε ενδιαφερόμενος "να αφήσει ένα βιογραφικό και θα τον καλέσουμε όταν χρειαστούμε προσωπικό". Αρνήθηκε ευγενικά επίσκεψη στην γραμμή παραγωγής "για λόγους υγιεινής", αλλά η εικόνα που καταφέραμε να έχουμε από την αποθήκη ήταν χαρακτηριστική. Θα επιδιώξουμε επικοινωνία με κάποιον αρμοδιότερο.
Μία μονάδα χωρίς όνομα αποδείχθηκε μηχανουργείο κατασκευής μετασχηματιστών υψηλής τάσης και ελασμάτων. Ο αγχωμένος ιδιοκτήτης μας είπε ότι δεν υπάρχει καθόλου δουλειά, με την ΔΕΗ να προμηθεύεται τους μετασχηματιστές, που κλέβουν οι "κυνηγοί μετάλλων" ρομά και πακιστανοί, από την ...Ινδία. Αν και τα παρκαρισμένα μηχανάκια στην αυλή υποδήλωναν παρουσία αρκετών αλλοδαπών (είναι το μεταφορικό μέσο που χρησιμοποιούν στην περιοχή), όταν μετά από μεγάλη καθυστέρηση μας επετράπη να επισκεφτούμε το αχανές εσωτερικό είδαμε μόνο 4 Έλληνες σιδηροτεχνίτες να εργάζονται πολύ αφοσιωμένα, χωρίς να μας ρίξουν έστω μια ματιά.
Στις πρότυπες πτηνοτροφικές εγκαταστάσεις της εταιρίας Sovimo Hellas, είχαμε την ευκαιρία μιας αναλυτικότατης ενημέρωσης και ξενάγησης από τον ευγενέστατο ιδιοκτήτη της μονάδας, ο οποίος και πρόσφερε δύο μεγάλα κιβώτια με περίπου 800 αυγά για τις άπορες ελληνικές οικογένειες, μόλις πληροφορήθηκε για την Κίνηση Αλληλεγγύης Ελλήνων. Κατά τον ιδιοκτήτη, στην πλήρως αυτοματοποιημένη μονάδα απασχολούνται 22 εργαζόμενοι, στην πλειοψηφία τους Έλληνες οικογενειάρχες. Ωστόσο διακρίναμε τουλάχιστον 6 αλλοδαπούς στους χώρους των εγκαταστάσεων.
Ολοκληρώνοντας τις πολύωρες ενημερωτικές επισκέψεις, κάναμε μια στάση στην  εγκατελειμένη τουβλοποιία ΔΡΑΓΟΦΙΝΑ, στις εγκαταστάσεις της οποίας είχαμε πλήθος καταγγελιών ότι διαμένουν μόνιμα δεκάδες λαθρομετανάστες, μετατρέποντας την περιοχή σε εστία μόλυνσης και κλέβοντας από τα γύρω εργοστάσια. Συναντήσαμε έξι πακιστανούς λαθρομετανάστες να κοιμούνται σε διάφορους άθλιους χώρους. Οι ίδιοι λένε ότι μένουν εκεί δέκα άτομα, αλλά είδαμε στρώματα αρκετά για πάνω από 50. Μας είπαν ότι οι άλλοι δουλεύουν στα εργοστάσια και ότι τους δίνει τρόφιμα και ρούχα η εκκλησία.

Σκουπίδια και αραβικές επιγραφές παντού

Αραβικό όνομα, που σημαίνει "θυσία", και τα αρχικά του τουρκικού κόμματος του Ετσεβίτ

Η κατάντια μιας κάποτε ανθηρής ελληνικής επιχείρησης - και ενός κράτους...
Στη συνέχεια επισκεφθήκαμε το Αστυνομικό Τμήμα Σχηματαρίου, για να διαπιστώσουμε ότι η κατάσταση είναι ανάλογη με του Α.Τ. Ν. Αρτάκης, με μόλις δύο αστυνομικούς ανά βάρδια. Εν προκειμένω, οι δύο νεαροί αστυνομικοί - μια κοπέλα και ένα αγόρι - μας είπαν ότι κάνουν το καλύτερο που μπορούν με τις υπάρχουσες συνθήκες, αλλά ΣΙΓΟΥΡΑ δεν επαρκούν για να καλύψουν την αυξημένη ανάγκη της περιοχής για αστυνόμευση. Έτσι, πήγαμε οι ίδιοι στο Δήλεσι όπου την προηγούμενη είχαν δαρθεί δύο ελληνόπουλα από καμιά εικοσαριά αλβανούς και είχαμε καταγγελίες ότι πακιστανοί φωτογραφίζουν και παρενοχλούν παιδάκια που παίζουν στην παραλία. Η εμφάνισή μας ήταν αρκετή για να εξαφανιστούν ταχέως οι λαθρομετανάστες και πολλοί ήταν οι Έλληνες που μας πλησίασαν συγχαίροντάς μας και ζητώντας να περνούμε συχνότερα "γιατί αστυνομία δεν έχουμε, κράτος δεν υπάρχει".

Η μέρα του Προφήτη Ηλία έκλεισε ευχάριστα, με νυχτερινή γιορτή σε παραλία της Χαλκίδας προς τιμήν των δύο εορταζομένων μελών της τοπικής μας, παρισταμένου και του βουλευτή Ευβοίας, Νίκου Μίχου. Πάντα νικηφόροι και άξιοι, συναγωνιστές.
Τ.Ο. Εύβοιας - Βοιωτίας

xryshaygh.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου