Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

“Η Ελλάδα βρίσκεται ήδη σε πτώχευση”



Η Ελλάδα είναι εκ των πραγμάτων σε πτώχευση, κατά την άποψή τουWillem Buiter, επικεφαλής οικονομολόγος στη Citigroup, πολύ περισσότερο μετά το πρόσφατο χρέος και τις αναθεωρήσεις του ελλείμματος. Όπως δήλωσε σε δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Guardian, όσο η Ελλάδα συμμορφώνεται με τους όρους της ΕΕ και του προγράμματος του ΔΝΤ, η αναδιάρθρωση του χρέους είναι πιθανό να αναβληθεί τουλάχιστον έως τα μέσα του 2013, όταν λήγει το προγράμμα της ΕΕ και του ΔΝΤ. Σε εκείνο το σημείο, είναι πιθανό να μεταφερθεί στην αρμοδιότητα της Ευρωπαικής Οικονομικής Σταθερότητας ή στο διάδοχό του.

Ο Willem Buiter, πιστεύει ότι αν και δεν έχει δει μια κρατική πτώχευση στις προηγμένες οικονομίες,εκτός από τη Δυτική Γερμανική κρατική χρεοκοπία το 1948, ο κίνδυνος είναι πρόδηλος σήμερα στη Δυτική Ευρώπη, ειδικά στη ζώνη του ευρώ και συγκεκριμένα στην περιφέρεια. Αναμένουμε ότι αυτές οι ανησυχίες για την επέκταση σύντομα θα συμπεριλάβουν την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ. Επίσης, εκτιμά ότι η πρόσβαση σε εξωτερικές πηγές κεφαλαίων δεν θα σηματοδοτήσει το τέλος των προβλημάτων της Ιρλανδίας γιατί τοεγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημάτης είναι εκ των πραγμάτων αφερέγγυο.

Ο Gary Jenkins, επικεφαλής σταθερού εισοδήματος στον τομέα της έρευνας στην Evolution Securities δηλώνει στην εφημερίδα, ότι ηαντίδραση για την ιρλανδική διάσωση και η δήλωση της ΕΕ σχετικά με το μόνιμο μηχανισμό σταθεροποίησης δεν ήταν αυτό που οι ευρωπαίοι ηγέτες ήλπιζαν. Το περίγραμμα του μόνιμου ευρωπαϊκού μηχανισμού σταθεροποίησης (ESM) μπορεί να έχει απαντήσει σε μερικές ερωτήσεις σχετικά με το τι θα συμβεί μετά τα μέσα του 2013, αλλά έχει εγείρει εξίσου πολλά. Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια της συμμετοχής του ιδιωτικού πιστωτή σε μια μελλοντική διάσωση, ποια μέσα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την «ενθάρρυνση των ομολογιούχων να διατηρήσουν την έκθεσή τους", αναρωτιέται.

Νατάσα Καντζάβελου
newscode.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου