Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2010

Στο καλό Ιβάν, Χασάν, Οσμάν λένε οι Ελβετοί


Να φύγουν όσοι μετανάστες διέπραξαν κάποιο αδίκημα σε ελβετικό έδαφος αποφάσισαν οι Ελβετοί σε δημοψήφισμα που διεξήχθη σήμερα στην χώρα των καντονιών. Σε ποσοστό 53%, και με πλειοψηφία σε 18 από τα 26 καντόνια, οι ψηφοφόροι συμφώνησαν με την πρόταση του Ελβετικού Λαϊκού κόμματος του Κέντρου (UDC), για αυτόµατη απέλαση ξένων εγκληματιών που έχουν καταδικαστεί για εγκλήματα, από φόνο µέχρι διεκδίκηση επιδομάτων µε πλαστά στοιχεία. Την ίδια ώρα, καταψήφισαν την πρόταση της Βουλής για εξέταση κάθε περίπτωσης ξεχωριστά και περισσότερα μέτρα ενσωμάτωσης, σε ποσοστό 54%. Τα ποσοστά αυτά είναι σημαντικά αν αναλογιστεί κανείς ότι συμμετείχε περίπου το 52% των Ελβετών, ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά προσέλευσης σε ανάλογα δημοψηφίσματα, υπογραμμίζοντας τη σημασία που έδωσαν οι κάτοικοι στο θέμα αυτό. Κάτι τέτοιο είναι λογικό αν αναλογιστεί κανείς ότι 1 στους 5 κατοίκους της Ελβετίας δεν έχει ελβετική υπηκοότητα.
Το Ελβετικό Λαϊκό Κόμμα με μια καμπάνια που θύμισε την περσινή, με την απαγόρευση των μιναρέδων αλλά και τις αφίσες των εκλογών του 2007 με την εκδίωξη του μαύρου πρόβατου από το κοπάδι, επέλεξαν μια νέα αφίσα. Απεικονίζει έναν αξύριστο άντρα µε µουστάκια που φοράει φανέλα και αλυσίδα στον λαιµό. «Ιβάν Σ: βιαστής - και σύντομαι Ελβετός πολίτης;», ρωτάει το σύνθηµα τον Ελβετό ψηφοφόρο. Φυσικά οι αφίσες αυτές δέχτηκαν για ακόμη μια φορά την κατακραυγή των Σοσιαλιστών και μερίδας των Ευρωπαίων πολιτικών. Η απάντηση της γραμματέως του Λαϊκού Κόμματος σαφής: «Πέρυσι μας απειλούσαν με μέτρα εναντίον της χώρας για τις αφίσες με την απαγόρευση των μιναρέδων. Είδατε να τολμούν να κάνουν τίποτα μέχρι σήμερα;»
Με την απόφαση αυτή, επιβεβαιώνεται ακόμη μια φορά το δεδομένο ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες διαφωνούν με την πολιτική της χώρας τους στο θέμα εισόδου και ενσωμάτωσης των μεταναστών. Είναι σαφές ότι παρόμοια δημοψηφίσματα σε όλη την Ευρώπη θα έδειχναν παρόμοια τάση, εξ ου και η άνοδος των ποσοστών κομμάτων με αντιμεταναστευτική ρητορεία και πολιτική. Η προσπάθεια συκοφαντίας και χαρακτηρισμού αυτών των κομμάτων ως ακροδεξιά ή φασιστικά αποβαίνει εις βάρος των «ανθρωπιστών» αφού τα αποτελέσματα τους αφήνουν ακάλυπτους.
Ίσως να είναι κι αυτός ένας λόγος που οι κυβερνήσεις αποφεύγουν μετά βδελυγμίας τα δημοψηφίσματα και οι μέχρι πρότινος εκφραστές της δημοκρατίας καταντούν δικτάτορες της σκέψης και της άποψης της βουβής πλειοψηφίας. Η παρουσίαση τέτοιων αποτελεσμάτων από τα ελληνικά ΜΜΕ είναι ενδεικτική για να αντιληφθούμε το μέγεθος της προπαγάνδας, απλώς χρησιμοποιώντας ρητορικά σχήματα όπως ξενοφοβικό κόμμα, ρατσιστική αφίσα, απόφαση αντίθετη με τις διακηρύξεις του ΟΗΕ και άλλα τέτοια παιδαριώδη!
Την ώρα λοιπόν που στην πολιτισμένη Ευρώπη μας διαφωτίζουν κι ανοίγουν δρόμους, η ελληνική πλευρά απλά σβήνει το φως για να μην δει την αλήθεια. Καλό ταξίδι Ιβάν, Χασάν ή Οσμάν!

Γιάννη Πήλιουρας

ΑΝΤΕ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΠΟΤΕ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ ΑΥΤΟ..ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ..ΑΝΤΕ ΓΕΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου