Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2011

Η διακοπή του ρεύματος παραβιάζει κοινοτική οδηγία - Να πάρει θέση τώρα ο κρυβόμενος Παπαδήμος!...


Η διακοπή ρεύματος από τη ΔΕΗ σε περίπτωση μη καταβολής του ειδικού τέλους ακινήτων παραβιάζει σχετική κοινοτική οδηγία, σύμφωνα με τον Επίτροπο Ενέργειας, Γκίντερ Έτινγκερ. Ο Ευρωπαίος επίτροπος απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Χουντή, τονίζει πως η ΔΕΗ δεν έχει δικαίωμα να κόψει το ρεύμα σε κανέναν πολίτη που... δεν πληρώνει το τέλος, αλλά πληρώνει κανονικά το λογαριασμό του ρεύματος.

Ο Έλληνας ευρωβουλευτής στην ερώτησή του ισχυριζόταν ότι με βάση την κοινοτική νομοθεσία «δεν έχει δικαίωμα το κράτος να επιβάλλει στους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας (ΔΕΗ) να διακόψουν την παροχή σε εκείνους τους καταναλωτές που δεν καταβάλλουν το διεκδικούμενο φόρο», αλλά πληρώνουν κανονικά την κατανάλωση του ρεύματος που χρησιμοποίησαν.
Παράλληλα, υπογράμμιζε ότι πολύ περισσότερο δεν μπορεί να διακοπεί η παροχή σε ευάλωτους καταναλωτές, όπως ορίζει και η σχετική οδηγία 2009/72.
Απαντώντας στον κ. Χουντή, ο Γερμανός Επίτροπος δηλώνει ότι σε κάθε περίπτωση οι κυβερνήσεις πρέπει να εξασφαλίζουν «τη συμμόρφωση με το σύνολο της σχετικής ενωσιακής νομοθεσίας, συμπεριλαμβανομένης της οδηγίας 2009/72/ΕΚ και των διατάξεων αυτής που αφορούν την προστασία των καταναλωτών, τα δικαιώματα των ευάλωτων καταναλωτών και την καθολική υπηρεσία».
Όπως επισημαίνει, «οι διατάξεις σχετικά με την καθολική υπηρεσία γεννούν σαφή υποχρέωση των κρατών μελών και παρέχουν στους οικιακούς καταναλωτές το δικαίωμα να προμηθεύονται ηλεκτρική ενέργεια», ενώ η «Οδηγία δεν περιέχει διατάξεις που να εξαρτούν το δικαίωμα αυτό από την κατάσταση του νοικοκυριού ή των μεμονωμένων μελών του όσον αφορά τις φορολογικές τους υποχρεώσεις».
«Ως προς την προστασία των ευάλωτων καταναλωτών», τέλος, ο Γερμανός επίτροπος, τονίζει πως «η οδηγία υποχρεώνει τα κράτη μέλη να διασφαλίζουν την τήρηση των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεων που συνδέονται με τους ευάλωτους καταναλωτές».

kourdistoportocali
 
anti-ntp

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου