Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

Η μεγάλη κλοπή των επικουρικών


Οι συνταξιούχοι βάλλονται και πάλι από τα νέα μέτρα και θα δουν τις επικουρικές τους συντάξεις να μειώνονται έως και 40% παρά το γεγονός ότι γι' αυτές έχουν πληρώσει όλη την επαγγελματική τους ζωή και με το παραπάνω.

Το σχέδιο της κυβέρνησης που ανακοίνωσε σήμερα ο...
υπουργός Απασχόλησης, προβλέπει:

Μεσοσταθμικές μειώσεις επικουρικών συντάξεων 15% στους νέους αλλά και στους ήδη συνταξιούχους.
Αυτές, ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις ταμείων θα φθάσουν και το 40%!

Επίσης, έχει αποφασιστεί ενοποίηση των επικουρικών σε ένα ταμείο.

Πως θα γίνουν οι μειώσεις

Θα αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων. Θα μειωθεί το ποσοστό αναπλήρωσης, το οποίο ωστόσο δεν θα «πέσει» κάτω από το 20%.

Όλες αυτές οι μειώσεις που θα προκύψουν θα τις δουν ΟΛΟΙ οι συνταξιούχοι από 01/01/2012 και όχι με δόσεις.

Ενοποιούνται σε ένα τα επικουρικά ταμεία ΕΤΕΑΜ (ΙΚΑ), ΤΕΑΔΥ (δημοσίων υπαλλήλων), ΤΑΥΤΕΚΩ (επιχειρήσεων κοινής ωφελείας), ΕΤΑΤ (τραπεζοϋπαλλήλων) και ΤΕΑΙΤ (ιδιωτικού τομέα). Στο νέο ταμείο μπορούν να ενταχθούν και άλλα επικουρικά ταμεία υπό την προϋπόθεση ότι θα αποδεχθούν τον ενιαίο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων και την προσαρμογή (μείωση) του ποσού, στο ποσοστό που θα ισχύει και για τα άλλα ταμεία.

Οι μεγαλύτερες περικοπές θα γίνουν στα ταμεία των τραπεζών και των ΔΕΚΟ, που εμφανίζουν αθροιστικά μεγάλα ελλείμματα και υψηλά ποσοστά αναπλήρωσης. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Ταμείου Πρόνοιας Ιδιωτικού Τομέα το οποίο, σύμφωνα με τις μελέτες, δεν θα μπορεί να καταβάλει συντάξεις μετά το 2018, ενώ το ποσοστό αναπλήρωσης στις επικουρικές που χορηγεί φθάνει το 67%. Δεν θα υπάρξουν πάντως μειώσεις για επικουρικές συντάξεις με ποσοστό αναπλήρωσης κάτω του 20%.

Η παγίδα

Μπορεί η ένταξη στο νέο ταμείο να είναι εθελοντική, όμως όποιο ταμείο δεν ενταχθεί θα καλύπτει ΜΟΝΟ του τις ανάγκες του και αν σε κάποια φάση αποφασιστεί να μπει στο ενιαίο, αυτό ΔΕΝ θα γίνεται!

Το νέο ταμείο υπολογίζεται ότι θα ασφαλίζει 2,5 εκατομμύρια εργαζόμενους και θα καλύπτει ένα εκατομμύριο συνταξιούχους.

"Τώρα ωριμάζουν οι απαιτήσεις των ασφαλισμένων", είπε ο υπουργός και εκτίμησε ότι "το επόμενο διάστημα το πρόβλημα θα γίνει εκρηκτικό". Τα επικουρικά ταμεία θα κατέρρεαν μετά το 2015 και χωρίς να υφίστατο η οικονομική κρίση.

Αρκεί να σημειωθεί ότι η σχέση ασφαλισμένων προς συνταξιούχους έχει επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια από 4 προς έναν σε 2,5 ασφαλισμένους προς έναν συνταξιούχο.

Το 2011 το έλλειμμα των επικουρικών ταμείων έφθασε τα 850 εκατομμύρια ευρώ.

Ο κ. Κουτρουμάνης απέκλεισε το ενδεχόμενο αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών υπέρ της επικουρικής ασφάλισης.

"ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΙΝΑΙ ΦΑΟΥΛ" ΔΗΛΩΣΕ Ο Γ.ΡΩΜΑΝΙΑΣ
Ο οικονομολόγος και ειδικός σε θέματα κοινωνικής ασφάλισης, κύριος Γιώργος Ρωμανιάς δήλωσε στο Νewsit "φαίνεται να μην καταλαβαίνουν στο υπουργείο οτι όταν λένε οτι ολοκληρώθηκαν οι μελέτες δε λένε τίποτα. Διότι οι μελέτες στηρίζονται σε παραδοχές, αν δεν ξέρουμε τις παροδοχές οι μελέτες είναι κοπανιστός αέρας. Διότι ανάλογα με την παραδοχή που θα κάνεις θα βγάλεις και το συμπέρασμα. Αρα λοιπόν όλα τα συμπεράσματα που λένε εδώ από τη στιγμή που δε μας λένε βάση ποιων παραδοχών γίνανε είναι ανευ αξίας. Δεν ξέρουμε που στηρίχθηκαν αυτές οι μελέτες. Είναι βασικός κανόνας για την κοινωνική ασφάλιση να γίνονται μελέτες με συγκεκριμένα στοιχεία. Εδώ το υπουργείο είναι φάουλ, δε λέει τίποτα για τις παραδοχές. Βγήκαν λέει αυτά τα αποτελέσματα. Αυτό δε σημαίνει απολύτως τίποτα".
πηγή
 
anti-ntp

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου