Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2011

Άκερμαν: Η Ελλάδα είναι παράπλευρο θύμα του ευρώ



  • O πρόεδρος της Deutsche Bank Γιόζεφ Άκερμαν μιλά για την πολιτική της Μέρκελ και την Ελλάδα
"Καλή" χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Deutsche Bank Γιόζεφ Άκερμαν την πολιτική της Άνγκελας Μέρκελ για την Ελλάδα.

«Πολλοί την επέκριναν για τη βραδύτητα με την οποία αντέδρασε στην αρχή της κρίσης, το 2010» είπε μιλώντας στην τριήμερη διάσκεψη της «Süddeutsche Zeitung» για την οικονομία που έληξε το Σάββατο στο Βερολίνο. «Αυτό δεν ήταν όμως αποτέλεσμα νωθρότητας, αλλά σύνεσης. Οι αποφάσεις της αποδείχθηκαν αποτελεσματικές».

Όλα τα άλλα φαινόμενα όμως, που συνδέονται τα δυο τελευταία χρόνια με το ευρώ, ήταν στα μάτια του «όχι καλά».

Η αρχή, είπε, έγινε με μια παραβίαση αρχής: εκείνης για τη συμμετοχή των ιδιωτών στην απομείωση του ελληνικού χρέους. «Έως τα μέσα του 2011, η συμφωνία ήταν ότι οι ιδιώτες δεν θα συμμετάσχουν σε αυτήν» είπε. «Η Ελλάδα ήταν όμως τόσο μεγάλο πρόβλημα, που έπρεπε να λυθεί αμέσως. Η αρχή παραβιάστηκε βάναυσα. Έτσι όμως εξαφανίστηκε η εμπιστοσύνη των αγορών προς τους πολιτικούς. Και τίποτα δεν δείχνει ότι θα αποκατασταθεί σύντομα».

Αυτός ήταν και ο λόγος για την εσπευσμένη πώληση των ελληνικών ομολόγων από τις γερμανικές τράπεζες τους τελευταίους μήνες. «Πριν από ενάμιση χρόνο, είχαμε υποσχεθεί δημόσια ότι θα κρατήσουμε τα ελληνικά ομόλογα στο portofolio μας, παρά την πτώση της τιμής τους» είπε. «Ενδιάμεσα μειώσαμε τη ζημιά πουλώντας μεγάλο μέρος τους».

Η απόφαση της 27ης Οκτωβρίου δεν έλυσε όμως οριστικά το ελληνικό πρόβλημα. «Οι επενδυτές δεν είναι σίγουροι αν τελικά θα πάρουν πίσω τα δάνειά τους σε ευρώ, ή σε δραχμές» είπε.

Λίγο νωρίτερα πάντως είχε δηλώσει στη γερμανική τηλεόραση, ότι οι διαπραγματεύσεις για την ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων μεταξύ του Διεθνούς Συνδέσμου Τραπεζών IIF και της Αθήνας, είναι σε καλό δρόμο. «Η διαδικασία θα πρέπει όμως να επιταχυνθεί» πρόσθεσε.

Ο κ.Άκερμαν άσκησε κριτική και στον τρόπο λειτουργίας της ευρωζώνης. «Φτιάξαμε ένα σύστημα, στο οποίο τα κράτη-μέλη δεν μπορούν να προχωρήσουν στην υποτίμηση του κρατικού τους νομίσματος, επειδή αυτό είναι τώρα κοινό ευρωπαϊκό» είπε. «Αυτό το πληρώνουν οι χώρες με μικρή ανταγωνιστικότητα. Η Ελλάδα είναι το καλύτερο παράδειγμα γι αυτό».

Παρόλα αυτά τάχθηκε με μένος κατά της κατάργησης του κοινού νομίσματος. «Είναι πολύ πιο ακριβό να καταστρέφεις, από το να κατασκευάζεις» είπε. Η Γερμανία, είχε και έχει τεράστια οφέλη από το ευρώ. Η Ελλάδα καταγράφεται στα «παράπλευρα θύματα» της λειτουργίας του, που μπορούν όμως να αποκατασταθούν - στη βάση της απόφασης της 27ης Οκτωβρίου - μέσω της παροχής «βοήθειας για αυτοβοήθεια».

Για να επανακτήσουν πλήρως οι αγορές την εμπιστοσύνη τους στην πολιτική θα πρέπει, τόνισε, να εκπληρωθούν τέσσερεις όροι: Πρώτον, να γίνει βιώσιμο το ελληνικό χρέος, δεύτερον, να βάλουν όλες οι χώρες σε τάξη τα οικονομικά τους, τρίτον, να ανακεφαλαιοποιηθούν οι προβληματικές τράπεζες, και τέταρτον, να εξασφαλιστεί η αναχρηματοδότηση του συνολικού τραπεζικού συστήματος. Διαφορετικά, είπε, η δυσπιστία θα συνεχίσει το διαβρωτικό έργο της.

Μακροπρόθεσμα, πρόσθεσε, τα προβλήματα της ευρωζώνης μπορούν να λυθούν μόνο μέσα από μια δημοσιονομική ένωση που θα ολοκληρωθεί από μια πολιτική. «Μόνο έτσι θα δέσει οργανικά η Ευρώπη» είπε.

Ο κ.Άκερμαν έδωσε και την προσωπική του ερμηνεία στο γεγονός, ότι παραιτήθηκε προ εβδομάδας από το αρχικό σχέδιο να αναλάβει την ηγεσία του εποπτικού συμβουλίου της Deutsche Bank ύστερα από την εκπνοή της δεκαετούς θητείας του ως πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της ίδιας τράπεζας το Μάιο του 2012.

«Η προετοιμασία για το νέο ρόλο μου θα εμπόδιζε τις τρέχουσες δραστηριότητές μου ως μάνατζερ της τράπεζας» είπε.

Όλοι σχεδόν οι αναλυτές συμφωνούν ωστόσο, ότι η παραίτηση αυτή οφείλεται στην εξέγερση των αντιπάλων του στην ηγεσία της Deutsche Bank.

Οι σχέσεις του με την πλειοψηφία των μελών του προεδρείου της τράπεζας ήταν, ως λέγεται, από καιρό τεταμένες. Το ποτήρι ξεχείλισε όμως στις αρχές της εβδομάδας, όταν μαθεύτηκε, ότι οι εισαγγελικές Αρχές έκαναν έρευνες στα γραφεία του στο αρχηγείο της τράπεζας στη Φρανκφούρτη.

Ο στόχος των ερευνών ήταν ο εντοπισμός υλικού που αποδεικνύει, ότι ο κ.Άκερμαν έκανε ψευδή κατάθεση στην αντιδικία της Deutsche Bank με τον όμιλο του ενδιάμεσα αποθανόντα μεγιστάνα των μέσων ενημέρωσης Λέο Κιρχ.

«Είμαι πεπεισμένος ότι η σκευωρία θα καταρρεύσει σύντομα» δήλωσε ο ίδιος στο Βερολίνο. Οι αντίπαλοί του χρησιμοποίησαν όμως έντεχνα τη «χρυσή» αυτή ευκαιρία για να τον εξωθήσουν τελικά σε παραίτηση.

«Αναξιοπρεπής αποχώρηση» ήταν ο τίτλος σχετικού ρεπορτάζ της «Frankfurter Allgemeine Zeitung».

Όμως αυτό δεν φαίνεται να πονά πολύ τον ελβετικής καταγωγή τραπεζίτη. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, έχει κλείσει ήδη την ανάληψη της προεδρίας της ελβετικής ασφαλιστικής εταιρίας Zürich Financial.

«Καλό», θα έλεγε σίγουρα ο ίδιος. Το «όχι καλό» ισχύει ως γνωστό αποκλειστικά για τις επιλογές των επικριτών του.

kostasxan.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου