Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

Και ξαφνικά, η δραχμή έγινε "λύση"



Παρά τη συναισθηματική φόρτιση και τις αναμνήσεις που προκαλεί η αναφορά στη δραχμή, μάλλον το πάλαι ποτέ εθνικό νόμισμα αποτελεί απαγορευμένη λέξη και προοπτική για τη σύγχρονη Ελλάδα. Όπου δραχμή, οι περισσότεροι διαβλέπουν μια βίαιη έξοδο από την ευρωζώνη, με τις αναπόφευκτα αρνητικές συνέπειες της επιστροφής σε ένα αδύναμο και ξεθωριασμένο εθνικό νόμισμα. Την ώρα που η υπόλοιπη… πολιτισμένη Ευρώπη θα κινείται με ευρώ.
Υπάρχουν ωστόσο και κάποιοι που θεωρούν ότι η ευρωζώνη συνολικά θα καταρρεύσει, και όλες οι χώρες θα υποχρεωθούν να επιστρέψουν στα νομίσματα που είχαν, προτού ασπαστούν και αγκαλιάσουν το ευρώ. Ενώ άλλοι, πιστεύουν ότι θα μπορούσε να προκύψει μια «μέση λύση».
Αυτή την τελευταία παράμετρο παρουσιάζει η Wall Street Journal, στην πιο πρόσφατη έκδοσή της. Αναφερόμενη σε ένα… υβρίδιο δραχμής, ως τη μόνη ρεαλιστική λύση που θα μπορούσε να ασπαστεί η σημερινή Ελλάδα, για να βάλει φρένο στην εθνική κατρακύλα, να διαμορφώσει ένα ελάχιστο σημείο καμπής, και να ξεκινήσει από εκείνη την προσπάθεια επιστροφής σε ρυθμούς ανάπτυξης. Μακριά από την κρίση.
«Η λύση για την Ελλάδα», τιτλοφορείται το σχετικό άρθρο της WSJ, όπου υποστηρίζεται ότι η χώρα μας θα πρέπει να υιοθετήσει μια δραχμή δημοσιονομικού τύπου, η οποία δεν θα υπάρχει σε απτή μορφή, αλλά θα ρυθμιστεί σε αυξημένη και σταθερή ισοτιμία, από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Φυσικά, η Wall Street Journal αναφέρεται σε μια λύση καινοφανή, που δεν έχει εφαρμοστεί κάπου αλλού, στον σύγχρονο και… πολιτισμένο κόσμο. Επομένως, ελλοχεύουν κίνδυνοι τους οποίους κανείς δεν μπορεί να προβλέψει. Ειδικά με μια οικονομία… του σωλήνα, όπως είναι η ελληνική.

kostasxan.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου