Σάββατο 20 Μαρτίου 2010
ΝΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΑΙΣΧΟΣ
Το κρυφο σχολειο δεν υπηρχε ειναι μυθος......να το ελεγε καποιος αλλος θα γελαγαμε θα λεγαμε ο ανθρωπος η χαζος ειναι η ανθελληνας η οτιδηποτε.
Το ειπε ομως καθηγητρια των θρησκευτικων της τριτης γυμνασιου στο 9 γυμνασιο Nεαπολης ναι ετσι ειπε η Κ.Ν.....ναι ειναι γεγονος και αυτη η κυρια ειναι ακομα εκει και διδασκει δεν την εχουν πεταξει με τις κλωτσιες.εχουμε γεμισει απο ανθελληνες λαμογια που οταν βρισκουν ευκαιρια σταζουν τη χολη τους και δειχνουν το σαπιο τους προσωπο και σαπια καρδια και ψυχη...
Το Κρυφό Σχολειό δεν είναι μύθος. Μέσα στους τόσους αιώνες σκλαβιάς, δε θα μπορούσαν ποτέ να κρατήσουν οι Έλληνες τη θρησκεία και τη γλώσσα τους, αν δεν υπήρχαν το Κρυφά Σχολεία. Οι Τούρκοι δεν τους άφηναν να μάθουν γράμματα. Έκοβαν κεφάλια και γλώσσες χριστιανών που τολμούσαν να μιλήσουν Ελληνικά.
Έτσι δημιουργούνται τα Κρυφά Σχολειά, τα σχολειά της σκλαβιάς. Στην αρχή, από το 1581, μαθαίνουμε ότι ήταν, με δασκάλους παπάδες, ιερομόναχους ή μοναχούς, στην Κωνσταντινούπολη 10, στη Χίο 4, στην Πελοπόννησο 10, και σε άλλους τόπους περίπου 50.
Τα Ελληνόπουλα διδάσκονταν από τα εκκλησιαστικά βιβλία, το οκτωήχι, το ψαλτήρι, το ωρολόγιο, τα μηναία.
Το Κρυφό Σχολειό στην κρύπτη της Ι. Μονής Αγ. Παρασκευής
στη Μάνδρα Θέρμου Αιτωλ/νίας
Κατά τη διάρκεια των εργασιών απομάκρυνσης των μπαζών από το εσωτερικό της κρύπτης, ανακαλύφθηκαν εντός αυτής σύνεργα φωτιάς, μια σειρά οπών στο μέσον του ύψους των παράπλευρων τοίχων της που δήλωναν την ύπαρξη ξύλινου παταριού, καθώς και ένα μελανοδοχείο με καλάμι της εποχής της τουρκοκρατίας.Ήρθαν λοιπόν όλα αυτά τα στοιχεία να επιβεβαιώσουν την τοπική παράδοση ότι στο Μοναστήρι λειτουργούσε "Κρυφό Σχολειό" από το οποίο έμαθε τα πρώτου γράμματα ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός, με δάσκαλο τον Ιερομόναχο Προκόπιο Γιαννέλο.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Γεια σου φίλε μου!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΡίχτα, Σωστός είσαι,μαζί σου είμαι...
Χαιρετώ!