Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2012

Με ανοχή του Σαμαρά, εκλογές το φθινόπωρο;



Για μια από τις πιο θεαματικές κѠλοτούμπες της πολιτικής του καριέρας προπονείται με συνέπεια ο Αντώνης Κομανέτσης. Κι αυτή η κѠλοτούμπα αφορά την ημερομηνία των εκλογών που όπως όλα δείχνουν πάνε για φθινόπωρο!

Ο δειλός πολιτικός αρχηγός ένα μήνα πριν από την συμφωνημένη ημερομηνία εκλογών ακούει απαθής και άπραγος τα σενάρια του ανασχηματισμού της κυβέρνησης Παπαδήμου.

Κι αντί να κινήσει γη και ουρανό, αντί να πάρει το εναπομείναν κόμμα του και να εγκαταλείψει αυτή τη βουλή της εθνικής προδοσίας, σπεύδει κότα λυράτη στις συγκέψεις των πολιτικών αρχηγών και κάθε τόσο επαναβεβαιώνει την στήριξή του στο κυβερνητικό έκτρωμα.

Ο Αντώνης Κομανέτσης παρά τις εκκλήσεις όλων εκείνων που υπερασπίσθηκαν την εκλογή στην ηγεσία της ΝΔ, δεν διαθέτει το πολιτικό σθένος να απαιτήσει εκλογές εδώ και τώρα.

Τρέμει στην ιδέα της αυτοδυναμίας- κάθιδρος ακούσει τον ήχο του ελικοπτέρου-και επιλέγει να σέρνεται πίσω από μια κυβέρνηση-δυνάστη των πολιτών με τα άθλια χαράτσια του Βενιζέλου να οδηγούν στην απόγνωση εκατομμύρια συμπολιτών μας.

Ο ολίγιστος Αντώνης Κομανέτσης τώρα που οι εκλογές πάνε για Φθινόπωρο, τι έχει να πει στους δύστυχους νεοδημοκράτες οι οποίοι πέφτουν από τον ένα δειλό ηγέτη στον άλλο;

Προεδρικοί και δελφίνοι συμφωνούν για φθινοπωρινές εκλογές, ενώ εάν είχαν το "δικαίωμα" θα έδιναν "αναβολή" για τον επόμενο αιώνα!

Το θέμα της παράτασης της θητείας της κυβέρνησης Παπαδήμου έβαλε στο τραπέζι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργος Παπανδρέου κατά τη διάρκεια της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών με τον πρωθυπουργό την περασμένη Πέμπτη. Η πρωτοβουλία αυτή του κ. Παπανδρέου προκάλεσε τη δυσαρέσκεια του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος επιμένει σε εκλογές ως τα τέλη Απριλίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην Ιπποκράτους τόσο τα στρατόπεδα των υποψήφιων διαδόχων όσο και η «προεδρική φρουρά» ετοιμάζονται για μια νέα εξέλιξη: αυτή της διενέργειας εθνικών εκλογών τον Σεπτέμβριο. Όπως εκμυστηρεύονται σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες στενοί συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού κ. Παπανδρέου οι διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση της συμφωνίας για το PSI, αλλά και της νέας δανειακής σύμβασης που θα ακολουθήσει θα είναι ιδιαίτερα δύσκολες και επίπονες. Οι απαιτήσεις των δανειστών προβλέπεται να είναι για ακόμη μια φορά σκληρές και η επόμενη δόση δεν θα δοθεί τόσο εύκολα.

Υπενθυμίζουν μάλιστα πως για να πάρει η Ελλάδα την προηγούμενη δόση «έπεσε μια ολόκληρη κυβέρνηση».

Ακόμα και το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση στις διαπραγματεύσεις για τη σύμβαση βρίσκεται στο τραπέζι των συζητήσεων, αφού δεν αποκλείεται αντί για τα τέλη Μαρτίου η ΕΕ να συμφωνήσει σε έναν νέο χρονικό ορίζοντα που θα μπορούσε να φτάνει στο Ιούνιο ή και ακόμα στον Σεπτέμβριο. Βέβαια «αγκάθι» για αυτά τα σχέδια αποτελεί η λήξη στις 15 Μαρτίου ομολόγων αξίας 14 δισεκατομμυρίων ευρώ. Μέχρι τότε η Ελλάδα θα πρέπει να έχει λάβει την δόση ή, τουλάχιστον, μέρος της.

Πάντως η ρευστότητα του κλίματος σε διεθνές επίπεδο και οι εξελίξεις στην Ευρώπη θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στην όποια απόφαση.

Τι λένε οι «δελφίνοι»

Οι υποψήφιοι για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ φαίνεται ότι… καλοβλέπουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Στην περίπτωση που ισχύσει το χρονοδιάγραμμα που έθεσε το Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος στην τελευταία συνεδρίασή του και οι εσωκομματικές εκλογές γίνουν στις 18 Μαρτίου (ή 25 του ίδιου μήνα, αν υπάρξει δεύτερος γύρος), τότε ο νέος αρχηγός θα έχει περισσότερο χρόνο να ανακάμψει εντός του κόμματος.

Ο μόλις ένας μήνας που θα απομένει – αν οι εθνικές κάλπες στηθούν τον Απρίλιο – δεν θα βοηθήσει τον εκλεγμένο νέο πρόεδρο να πετύχει την «αποπαπανδρεοποίηση» του κόμματος, όπως θεωρείται βέβαιο πως θα προσπαθήσει όποιος και να είναι αυτός. Με περισσότερο χρόνο στη διάθεσή του θα δοθούν περισσότερες ευκαιρίες στο νέο αρχηγό για να καλύψει τα κενά, έναντι του κ. Σαμαρά και του κ. Κουβέλη, ο οποίος, όπως όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν, κερδίζει έδαφος.
Πληροφορίες από "Κουρδιστό Πορτοκάλι" και "Πρώτο Θέμα"

kostasxan.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου