Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012

Οι Γερμανοί του ΟΤΕ πωλούν τον Hellas Sat 2 και αφήνουν τις ΕΕΔ «τυφλές» και «κουφές»

Η πρώτη άμεση συνέπεια από την εκποίηση στρατηγικών υποδομών της χώρας στους ξένους δανειστές και συμφέροντα, φαίνεται ότι θα είναι η απώλεια αυτόνομων δορυφορικών επικοινωνιών από τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις (ΕΕΔ) όπως ήδη αποκάλυψε το defencenet.gr  (http://www.defencenet.gr/defence/index.php?option=com_content&task=view&id=32430&Itemid=151) τα ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου η γερμανική ιδιοκτησία του ΟΤΕ (σχετική συνέντευξη του Μιχάλη Τσαμάζ σε… σκοπιανό πρακτορείο ειδήσεων !) προτίθεται να πωλήσει τον Hellas Sat 2 (ASTRIUM Eurostar 2000+ ) το μοναδικό δορυφόρο ελληνικής εθνικής ιδιοκτησίας από τον οποίο περνούν όλα τα κανάλια τηλεπικοινωνιών των ΕΕΔ σε εταιρεία του εξωτερικού.
Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και αν ενοικιαστούν νέα κανάλια από ξένους δορυφόρους πάντα θα υπάρχει δυνατότητα νέκρωσης των τηλεπικοινωνιών και ειδικά των δορυφορικών μεταδόσεων σε αληθινό χρόνο μεταξύ των υποκείμενων κλιμακίων και της κεντρικής διοίκησης των ΕΕΔ σε περίοδο κρίσης.
Όπως ανέφερε στην συνέντευξη του ο πρόεδρος και διευθύνοντας σύμβουλος του ΟΤΕ Μιχάλης Τσαμάζ η πώληση του δορυφόρου αποσκοπεί στην συγκέντρωση χρημάτων ώστε ο οργανισμός να καλύψει τις πιεστικές του οικονομικές ανάγκες οι οποίες φτάνουν τα 5 δις ευρώ στα επόμενα χρόνια.
Η εξέλιξη αυτή θα στερήσει από την χώρα ένα στρατηγικό εργαλείο, τον μοναδικό εθνικό τηλεπικοινωνιακό δορυφόρο που διαθέτει η Ελλάδα, ο οποίος της παρέχει ασφαλής τηλεπικοινωνίες με 30 x 36 MHz αναμεταδότες υψηλής ισχύος σε ΚU συχνότητα (18 για την Ευρώπη, 6 για την Μέση Ανατολή, 6 για την Ν. Αφρική συν 8 επιπλέον) οποιαδήποτε στιγμή και αν χρειαστεί χωρίς την μεσολάβηση τρίτων.
Παράλληλα θα στερήσει, όπως αναφέρθηκε νωρίτερα, από την εθνική άμυνα τους διαύλους δορυφορικής επικοινωνίας και μετάδοσης εικόνας σε αληθινό χρόνο που είχαν διατεθεί για τις ΕΔΔ, περιορίζοντας την αυτονομία τους στον τομέα των δορυφορικών τηλεπικοινωνιών.
Έτσι αν τελικά ο δορυφόρος Hellas Sat 2 πωληθεί σε ξένη εταιρεία, οι ΕΕΔ θα πρέπει να αναζητήσουν τις συγκεκριμένες υπηρεσίες από ένα άλλο δορυφόρο, χωρίς φυσικά να διασφαλίζεται ότι θα μπορούν ανα πάσα στιγμή να κάνουν χρήση αυτών των υπηρεσιών, αφού η ιδιοκτησία του νέου δορυφόρου δεν θα είναι ελληνική. Υπενθυμίζεται ότι ο δορυφόρος είχε αποκτηθεί μετά από συνεργασία της Ελλάδας και της Κύπρου με τις δύο χώρες να διαθέτουν σταθμούς ελέγχου.
Η εκτόξευση του δορυφόρου είχε πραγματοποιηθεί το 2003 και Hellas Sat 2 βρίσκεται σε σταθερή τροχιά πάνω από την Ευρώπη και κατευθυνόμενη πάνω από την Νότια Αφρική και την Μέση Ανατολή. Ο ελληνικός εθνικός δορυφόρος είχε θεωρηθεί από την τότε ελληνική κυβέρνηση ως ένα σημαντικό εργαλείο για την χώρα και την εθνική εξωτερική και αμυντική πολιτική.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η διαστημική θέση που βρίσκεται ο δορυφόρος, όπως και οι συχνότητες του, ανήκουν στο ελληνικό κράτος επομένως για την πώληση του απαιτείται η σύμφωνη γνώμη της ελληνικής κυβέρνησης.
Όμως όπως φαίνεται οι πιεστικές ανάγκες του ΟΤΕ για την αποπληρωμή των δανείων δεν φαίνεται να επηρεάζονται από το γεγονός ότι η χώρα θα χάσει ένα εθνικό πολλαπλασιαστή δυνάμεων που προσδίδει συν τοις άλλοις αυτονομία και ασφάλεια στις τηλεπικοινωνίες και κύρος στην διεθνή σκηνή.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του οργανισμού Μιχάλη Τσαμάζ, οι δανειακές υποχρεώσεις του ΟΤΕ ανέρχονται σε 5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 3,4 δισ. πρέπει να αποπληρωθούν ή να αναχρηματοδοτηθούν έως το 2014.
Δυστυχώς για άλλη μία φορά μπροστά στα οικονομικά συμφέροντα μίας ελληνικής επιχείρησης που διοικείται από ξένη εταιρεία, η Ελλάδα κινδυνεύει να χάσει ένα σημαντικό εργαλείο για την προστασία της εθνικής ασφάλειας και άμυνας. 
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου