Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

Και ενεργειακό colpo grosso με το κούρεμα: Το βρετανικό δίκαιο αρπάζει τον ελληνικό πλούτο!



Και ενεργειακό colpo grosso με το κούρεμα: Το βρετανικό δίκαιο αρπάζει τον ελληνικό πλούτο!  
Σήμερα έρχεται στην Αθήνα ο Charles Dallara γιασειρά συναντήσεων με τον Λουκά Παπαδήμο και τον Ευάγγελο Βενιζέλο, τους οποίους και θα ενημερώσει για τις τελικές λεπτομέρειες του πλαισίου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους.

Ο επικεφαλής του IIF έπειτα από...

αλλεπάλληλές επαφές με τους πιστωτές της χώρας, τόσο με ιδιώτες όσο με κρατικούς, φέρεται να έχει στον φάκελό του την σύμφωνη γνώμη ομολογιούχων για «κούρεμα» , που συνολικά θα ξεπερνά το 50% δίνοντας τροφή τις τελευταίες ημέρες για κάθε λογής σενάρια, ακόμη και για ακραίες εκτιμήσεις που ξεπερνούν την στοιχειώδη οικονομική λογική. Κοντός ψαλμός, που λένε, καθώς από την πλευρά του πρωθυπουργού αφήνεται να εννοηθεί πως η σχετική συμφωνία ενδέχεται να κλείσει μέχρι τις 18 Ιανουαρίου.

Τις προηγούμενες ημέρες οι εμπλεκόμενες πλευρές αποδύθηκαν σε πιεστικές συζητήσεις προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή, κυρίως για την πλειονότητα των ιδιωτών ομολογιούχων.

Μετά και την ευέλικτη τακτική που επέδειξε και το ΔΝΤ, φαίνεται πως το μέσο ποσοστό συμφωνήθηκε (θα είναι μεγαλύτερο του 55% συνολικά) και μπορεί να περιλαμβάνει ανταλλαγές σε περισσότερα του ενός στάδια, προκειμένου να ανταποκρίνεται περισσότερο στην όλο και δυσχερέστερη θέση της Ελλάδας.

Σημειωτέον, πως το πρώτο πρόγραμμα κουρέματος προέβλεπε ένα ποσοστό της τάξης του 21% για να αυξηθεί στο 50% ( συνολικά τον Οκτώβριο ) και μέσα σε λιγότερο από τρεις μήνες επιβαρύνθηκε με επιπλέον 5-10% για το σύνολο των κατόχων. Οι τρομακτικές αποκλίσεις δείχνουν βέβαια και τον εκτροχιασμό τής ακολουθούμενης οικονομικής πολιτικής αλλά και την αναποτελεσματικότητα των συνταγών ΔΝΤ- Τρόικας- δανειστών.
Τυχαίο;

Μάλλον όχι εάν δεχτούμε την λογική πλέον άποψη των συνωμοσιολογούντων, πως το «ελληνικό πείραμα» μεθοδικά και προμελετημένα οδηγεί την χώρα μας σε αυτή την ανήμπορη θέση.

Στα του PSI, oι δύο πλευρές ήδη από τις 20 Δεκεμβρίου είχαν συμφωνήσει για τη δομή του προγράμματος. H Ελλάδα και οι θεσμικοί εταίροι αποδέχτηκαν το αίτημα των ομολογιούχων τα νέα ομόλογα να διέπονται από το Βρετανικό Δίκαιο και από το ίδιο νομικό καθεστώς που θα διέπεται και το δάνειο των 30 δισ. ευρώ, το οποίο θα παραχωρήσει το EFSF στην Ελλάδα για να χρηματοδοτήσει το σχετικό πρόγραμμα. Καθοριστική βέβαια θεωρείται η οπισθοχώρηση των ομολογιούχων, που την προηγούμενη εβδομάδα εγκατέλειψαν την «κόκκινη γραμμή», δηλαδή η διαγραφή θέσεων (σε όρους καθαρής παρούσας αξίας) να μην ξεπεράσουν το 50% και δέχθηκαν να συζητήσουν επιτόκιο της τάξης του 4% - 5%.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης, επιβεβαίωσε ότι υπάρχει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις και πως βρίσκονται σε ικανοποιητικό σημείο, ενώ διευκρίνισε ότι και στο παρελθόν η χώρα έχει εκδώσει ομόλογα που διέπονται από το Βρετανικό Δίκαιο.

Για το τελευταίο και τις σοβαρές συνέπειες που δρομολογούνται για τη χώρα, την βιασύνη των Γερμανών να επισπεύσουν την διαδικασία συνταγματικής κατοχύρωσης των νέων εμπράγματων υποχρεώσεων του δανειζόμενου (εν προκειμένω της Ελλάδος) και του χρόνου εκκίνησης των διαγωνισμών για έρευνες σε Ιόνιο και νότια της Κρήτης μετά τον Απρίλιο, θα αναφερθούμε πολύ σύντομα.

Γιατί το colpo grosso με τον εκβιασμό, που υφίσταται η χώρα μας εδώ και καιρό φαίνεται να σχετίζεται- τα μέγιστα- και με το θέμα του φυσικού αερίου-πετρελαίου και ελληνικού ορυκτού πλούτου.

Joffrey Postman
newpost.gr
 
egersis2

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου