Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

Δραματικές εξελίξεις – έκτακτη Σύνοδος μόνο για Ελλάδα


Δραματικές είναι οι εξελίξεις για την Ελλάδα και το ελληνικό πρόβλημα το οποίος φαίνεται ότι δεν μπορεί να λυθεί ούτε με το PSI. Οι πληροφορίες από το εξωτερικό κάνουν λόγο για συμφωνία των ισχυρών να προγραμματίσουν έκτακτη σύνοδο κορυφής με αποκλειστικό θέμα την ελληνική οικονομία. Είτε επειδή πιστεύουν ότι η συμφωνία για το κούρεμα δε θα ολοκληρωθεί μέχρι τη Δευτέρα, είτε γιατί οι πιέσεις για νέα, πολύ σκληρά μέτρα δεν αποδίδουν ακόμη, οι Γερμανοί ετοιμάζονται για νέο κύκλο συζητήσεων.
Έχουν αρχίσει ήδη και αντιλαμβάνονται ότι το PSI δε θα καταστήσει βιώσιμο το ελληνικό χρέος και αναζητούν άλλες λύσεις, ακόμη και να αφήσουν την Ελλάδα να χρεοκοπήσει.
Δεν είναι καθόλου τυχαίες οι δηλώσεις που έκανε σήμερα ο Ολι Ρεν ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί περισσότερα κεφάλαια, αφήνοντας να εννοηθεί ότι πρέπει να ληφθούν νέες αποφάσεις σε ξεχωριστή συνεδρίαση. Αυτό σημαίνει ότι η συμφωνία του Οκτωβρίου θα πεταχτεί στο καλάθι των άχρηστων και μια νέα συμφωνία θα πρέπει να προκύψει με τους Ευρωπαίους να βάζουν περισσότερα λεφτά για να σώσουν την Ελλάδα.
Προς επίρρωση των παραπάνω έρχονται και οι πληροφορίες ότι το Βερολίνο εκτιμά ότι η έκθεση της τρόικας δε θα είναι έτοιμη μέχρι τη Δευτέρα.
Οπότε πάμε φουλ για νέα σύνοδο κορυφής, νέο θρίλερ για το μέλλον της Ελλάδας κι ενώ στο εσωτερικό η κατάσταση είναι τραγική. Τόσο στην κοινωνία όσο και στην πολιτική με το ΠΑΣΟΚ να βρίσκεται στα όρια της διάλυσης.
Κι επειδή αδιέξοδα δεν υπάρχουν, μην αποκλείσει κανείς ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις.
Σήμερα, εξάλλου, ο Παπαδήμος συγκαλεί έκτακτη διυπουργική σύσκεψη για τη νέα δανειακή σύμβαση και το PSI. Σύμφωνα με πληροφορίες από το Μαξίμου αντικείμενο της σύσκεψης θα είναι να καταγραφούν οι άξονες της νέας δανειακής σύμβασης. Ταυτόχρονα όμως το Μαξίμου επιχειρεί να συμπεριλάβει στην δανειακή και τα μέτρα για τις επικουρικές, τους μισθούς και τις άλλες απαιτήσεις της Τροϊκας και όλα αυτά να τα περάσει μέσα σε αφυκτικά χρονικά πλαίσια.
Αντιλαμβάνεσθε λοιπόν τι έχει να γίνει στην Βουλή, μετά τα προχθεσινά. Γι αυτό το λόγο το Μαξίμου διαρρέει επίσης ότι θα συγκαλέσει νέα σύσκεψη πολιτικών αρχηγών.
Εν τω μεταξύ, το ΔΝΤ διέψευσε τις φήμες ότι θέλει συμμετοχή της ΕΚΤ στο κούρεμα αν και η ίδια η Λαγκάρντ του ζητούσε τις προηγούμενες ημέρες. Εκπρόσωπος του Ταμείου διευκρίνισε ότι δεν ασκούνται  πιέσεις στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να δεχτεί μια υποτίμηση για τα ελληνικά ομόλογα που κατέχει.
Για να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, είναι σημαντικό  ένα νέο πρόγραμμα να υποστηριχθεί από το συνδυασμό της συμμετοχής του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα που θα έχει ως αποτέλεσμα το χρέος να φτάσει στο 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020“, αναφέρεται χαρακτηριστικά στη δήλωση.
Τα χώνει δηλαδή κανονικά στην ΕΚΤ και τον Παπαδήμο, για τα ομόλογα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (θέμα για το οποίο έχουμε γράψει επανειλημμένως)
Κατά τα άλλα μην πείτε ότι δεν προειδοποιήσαμε επανειλημμένως για το αδιέξοδο του PSI, την “εξαφάνιση” της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου, το ανεπίλυτο του χρέους χωρίς βαθύτατο κούρεμα και όλα αυτά που συμβαίνουν σήμερα…
Αριστερός Ψάλτης

antinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου