Κυριακή 28 Αυγούστου 2011

Νέες προβλέψεις χρεοκοπίας, απειλές από την τρόικα



Οργισμένη εμφανίζουν ξανά την τρόικα φιλοκυβερνητικές εφημερίδες, καλλιεργώντας το έδαφος για νέα μέτρα καθώς και για επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων. Την ιδια στιγμή στον διεθνή τύπο επανέρχονται τα σενάρια χρεοκοπίας με τον προεδρο της βουλής της Σλοβακίας να δηλώνει ότι η χώρα του δεν θα συνεισφέρει στο δεύτερο πακέτο στήριξης για την Ελλάδα, καθώς "η υπόθεση είναι χαμένη.
Νέα ακόμη επαχθέστερα μέτρα παρουσιάζονται να φέρνουν μαζί τους οι ιθύνοντες της τρόικα κατά την αυριανή επίσκεψή τους στην Αθήνα για τον επίσημο έλεγχο της ελληνικής οικονομίας που θα καθορίσει την εκταμίευση της 6ης δόσης ύψους 8 δις €. Οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της Κομισιόν φέρονται οργισμένοι λόγω της παρέκλισης από τους στόχους από την ελληνική κυβέρνηση. Ειδικότερα, εκφράζεται δυσαρέσκεια για το νέο μισθολόγιο στο δημόσιο τομέα και για την πορεία των ιδιωτικοποιήσεων, καθώς και των συγχωνεύσεων δημοσίων φορέων που δεν επιτρέπουν την εισροή των απαραίτητων εσόδων. Παράλληλα, ανύπαρκτη κρίνεται η πρόοδος στην πάταξη της φοροδιαφυγής.



Η αδυναμία επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων δεν αποδίδεται στην παρατεταμένη ύφεση, γι' αυτό σε αντιστάθμισμα των παραπάνω αποτυχιών οι επικεφαλής της τρόικα αναμένεται, σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα, να απαιτήσουν βαθύτερο "κούρεμα" των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς και πωλήσεις εταιριών μη εισηγμένων στο ΧΑΑ.
Δεδομένη η χρεοκοπία, υποστηρίζουν ξένα ΜΜΕ
Στις χθεσινοβραδινές δηλώσεις του Σλοβάκου Προέδρου της Βουλής, Richard Sulik, ο οποίος ξεκαθάρισε πως θα κάνει το παν ώστε η Βουλή της Σλοβακίας να μην επικυρώσει τις αποφάσεις της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών 21ης Ιουλίου, ήρθαν να προστεθούν και άλλες φωνές που θεωρούν χαμένη υπόθεση το ελληνικό πρόβλημα, αν συνεχιστεί η υπάρχουσα στρατηγική επίλυσης.
Συγκεκριμένα, ρεπορτάζ του δικτύου Skynews υποστηρίζει ότι η Ελλάδα είναι καταδικασμένη, αν παραμείνει στάσιμη η ευρωπαϊκή οικονομική ανάκαμψη. Σύμφωνα με δηλώσεις της πρώην κυβερνητικής συμβούλου, Vicky Price: "Είναι πλέον κατανοητό ότι το να επιβάλλεται ένα πρόγραμμα λιτότητας και να αναμένεται άμεσα η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, δεν πρόκειται να φέρει αποτελέσματα. Είναι ευρωπαϊκό ζήτημα όχι αποκλειστικά ελληνικό". Μάλιστα, η Price τόνισε ότι εάν υπάρξει ανάπτυξη στην Ευρώπη τότε η Ελλάδα έχει ελπίδες, σε διαφορετική περίπτωση είναι καταδικασμένη.
Το ίδιο ρεπορτάζ φιλοξενεί και δηλώσεις του καθηγητή Οικονομικής Θεωρίας και πρώην συμβούλου του Έλληνα Πρωθυπουργού, Γιάννη Βαρουφάκη, ο οποίος υποστηρίζει πως η Ευρώπη προσποιείται ότι πρόκειται για ελληνική κρίση ενώ στην πραγματικότητα πρόκειται για τραπεζική κρίση εντός της Ευρωζώνης.
Παραδέχεται, δε, ότι η Ελλάδα παρουσίαζε πάντα προβλήματα έλλειψης ανταγωνιστικότητας και αφερεγγυότητας, ωστόσο έβρισκε τρόπους να τα ξεπεράσει. Τώρα όμως βρίσκεται εντός της Ευρωζώνης που εκ των πραγμάτων δεν είναι σχεδιασμένη να αντέχει σε τέτοιου είδους οικονομικά σοκ.
Ανησυχία για το ενδεχόμενο κατάρρευσης της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου εκφράζει και το αμερικανικό δίκτυο MSNBC. Επισημαίνοντας εξελίξεις των τελευταίων ημερών, όπως η εκτόξευση των διαφορών αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, η συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών σε ποσοστό 60%, στη συμφωνία επιμήκυνσης του χρόνου ωρίμανσης των ελληνκών ομολόγων και η χθεσινή ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου οικονομικών ότι δεν θα δεχθεί ανταλλαγή ομολόγων με συμμετοχή μικρότερη από 90%, οι απαιτήσεις Ευρωπαικών χωρών, κυρίως της Φιλανδίας αλλά και της Ολλανδίας, της Σλοβακίας, της Αυστρίας, της Σλοβενίας για εγγυήσεις από την Ελλάδα προκειμένου να χορηγηθούν τα συμφωνηθέντα δάνεια, εκτιμάται ότι είναι πιθανό να χρειαστεί ένας νέος μηχανισμός στήριξης για την Ελλάδα.
Την ίδια ώρα η έγκυρη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung διαπιστώνει πως η Ελλάδα είναι αυτή που απειλεί με αποτυχία το μηχανισμό στήριξης με αφορμή το ποσοστό συμμετοχής (90%) του ιδιωτικού τομέα στην ανταλλαγή ομολόγων που πρέπει να συγκεντρώσει η ελληνική πλευρά.

tvxs.gr

alexander-hellas.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου