Τρίτη 23 Αυγούστου 2011

Κινεζικό think tank «βλέπει» κίνδυνο εγκατάλειψης της Ελλάδας


Τον κώδωνα του κινδύνου για την εκδήλωση μιας δεύτερης χρηματοπιστωτικής κρίσης έκρουσε το κινεζικό think tank, State Information Center.
Η αδυναμία των ευρωπαϊκών τραπεζών αναμένεται ότι θα εντείνει τις πιέσεις που ασκούνται στα κρατικά χρέη των χωρών της ευρωζώνης, κάτι που εγκυμονεί κινδύνους για να υπάρξει δεύτερη παγκόσμια οικονομική κρίση, σαν αυτή του 2008.
«Είναι η δημοσιονομική κρίση που παρασύρει τις τράπεζες ή είναι οι τράπεζες που επιδεινώνουν τη δημοσιονομική κρίση; Σίγουρο είναι ότι ο κίνδυνος διάχυσης της κρίσης στην Ευρώπη δεν μπορεί να αποφευχθεί ενώ θα μπορούσε κάλλιστα να εξαπλωθεί στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Μια τέτοια κατάσταση θα θύμιζε την κρίση που αντιμετώπισε ο κόσμος το 2008», δήλωσε η αναλύτρια του think tank, Ζανγκ Μονάν.
Την ίδια ώρα, οι εγγυήσεις που ζητούν ολοένα και περισσότερες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις από την Ελλάδα, ως αντάλλαγμα για την παροχή δανείων, θα αυξήσουν το κόστος της ελληνικής διάσωσης για τις χώρες της ευρωζώνης, με αποτέλεσμα, το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα θα αντιμετωπίσει προβλήματα.
Οι εξελίξεις αυτές, εκτιμά η αναλύτρια, ενισχύουν τον κίνδυνο να εγκαταλειφθούν οι προσπάθειες διάσωσης της Ελλάδας, καθώς οι κυβερνήσεις δεν θα μπορέσουν να αναλάβουν τα τοξικά χρέη των τραπεζών, ενώ το τραπεζικό σύστημα δεν θα μπορεί να χρηματοδοτεί κρατικά χρέη.
Ως εκ τούτου, μια νέα παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση είναι πολύ κοντά.

kostasxan.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου