Κυριακή 28 Αυγούστου 2011

Και τώρα που συγχωνεύονται οι τράπεζες εμείς σωθήκαμε;


Αύριο αναμένεται η επίσημη ανακοίνωση της συγχώνευσης ALFA BANK και ΕUROBANK με την συμμετοχή κατά 20% κεφαλαίων του Κατάρ, η οποία θα δημιουργήσει έναν τραπεζικό κολοσό στην Ελλάδα και μια από τις μεγαλύτερες τράπεζες στην Ευρώπη.
Τα τραπεζικά και χρηματοπιστωτικά θέματα δεν είναι ο τομέας μου αλλά κάποιες απορίες δημιουργούνται μοιραία και δεν παίρνουν απάντηση από τα ΜΜΕ.
Κατ’ αρχήν μια ματιά να ρίξει κανείς στα δελτία ειδήσεων καταλαβαίνει αμέσως ποια από αυτά έχουν συμφέροντα στις συγκεκριμένες τράπεζες και ποια όχι. Κάποια το είχαν σαν πρώτο θέμα και ο ενθουσιασμός της παρουσίασής του μου θύμισε τα πανηγύρια για την συμφωνία των ηγετών στην Σύνοδο Κορυφής στις 21 Ιουλίου… Ελπίζω να μην έχει κι αυτή τα ίδια αποτελέσματα…
Αυτό που καταλαβαίνω είναι ότι μια μεγάλη τράπεζα είναι πιο ανθεκτική στην κρίση άρα τα συμφέροντα των μετόχων της εξασφαλίζονται. Επίσης είναι λογικό αν τελικά επισημοποιηθεί αύριο η συμφωνία να ανέβει η αξία των μετοχών των εν λόγω τραπεζών και να επωφεληθούν με μεγαλομέτοχοί τους.
Ωραία μέχρι εδώ.
Για τον απλό κόσμο όμως ποιο θα είναι το όφελος; Η πραγματική οικονομία σε τί θα ωφεληθεί;
Προσωπικά είμαι σίγουρος ότι η συγχώνευση διοικήσεων θα οδηγήσει σιγά σιγά και σε συγχώνευση υποκαταστημάτων. Ιδιαίτερα στις μικρότερες πόλεις της επαρχίας ή σε περιοχές μεγαλουπόλεων που τα υποκαταστήματα βρίσκονται σε κοντινές αποστάσεις είναι λογικό να συγχωνευθούν σε ένα. Και φυσικά αυτό θα συνοδευτεί και με απολύσεις υπαλλήλων που θα είναι υπεράριθμοι.
Ακόμη δεν μπορώ να καταλάβω το σκεπτικό των δημοσιογράφων του οικονομικού ρεπορταζ. Άλλωστε στην αποχή του Μνημονίου που ζούμε η αξιοπιστία τους είναι πιο χαμηλά κι απ’ το ελληνικό χρημαστήριο, μια που ότι προβλέπουν την μία μέρα, το αντίθετο ακριβώς συμβαίνει την επομένη. Υποστηρίζουν λοιπόν αυτοί, και μάλιστα με μεγάλο πάθος, ότι η συγχώνευση των δύο τραπεζών θα φέρει ρευστότητα στην αγορά, θα ανοίξουν οι “ στρόφιγγες” των δανείων για ιδιώτες και επιχειρήσεις και θα κινηθεί η οικονομία.
Αλήθεια ας μου εξηγήσει κάποιος γιατί να τα κάνουν όλα αυτά;
Θα πιάσει ο πόνος την ALFA EUROBANK, όπως μάλλον θα είναι η νέα επωνυμία, να δώσει δάνεια; Και θα τα δώσει χαμηλότοκα; Γιατί; Δώστε μου μια λογική εξήγηση ρε τζιμάνια; Θα πιάσει ο πόνος τον σείχη του Κατάρ και θα λυπηθεί τους Έλληνες που υποφέρουν;
Ρε μη μας δουλεύεται!! Δεν τρώμε κουτόχορτο πια!
Ότι θέλουν ας κάνουν οι μεγαλοτραπεζίτες. Ο ελληνικός λαός από αυτήν την ιστορία και τις επόμενες παρόμοιες που ίσως ακολουθήσουν δεν πρόκειται να επωφεληθεί σε τίποτα!
Αν δεν υπάρξει σοβαρή αναπτυξιακή πολιτική, με φοροαπαλλαγές, χαμηλό ΦΠΑ, χορήγηση χαμηλότοκων και άτοκων ακόμη δανείων για νέες επιχειρήσεις ακόμη και διαγραφή χρεών και ουσιαστική ενίσχυση της πρωτογενούς παραγωγής που οι προηγούμενες κυβερνήσεις απαξιούσαν καν να ασχοληθούν δεν πρόκειται να δούμε άσπρη μέρα!!!
Δεν είμαι οικονομικός αναλυτής αλλά έτσι αντιλαμβάνομαι εγώ τα πράγματα…
αἰέν ἀριστεύειν

filologos10.wordpress.com
greekalert.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου