Κυριακή 7 Αυγούστου 2011

Έρχεται καταιγίδα στην Αν.Μεσόγειο με "πειρατεία" της Άγκυρας. Μήπως ήρθε η ώρα μιας γενικής ανάφλεξης στον ευρύτερο χώρο του Αιγαίου?



Τελικά, η κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο έρχεται πολύ πιο γρήγορα απ’ότι την περίμεναν (;) οι ελληνικές πολιτικές ηγεσίες που από το 2005 έχουν κηρύξει αυτοεμπάργκο στον εξοπλισμό των Ενόπλων Δυνάμεων (όταν δεν αερολογούν με συνεχή λαϊκίστικα τσιτάτα περί «μείωσης των εξοπλισμών» και «μερίσματος ειρήνης»).

Στα τέλη Σεπτεμβρίου (την 1η Οκτωβρίου ανακοίνωσε η Κύπρος ως ημέρα έναρξης των γεωτρήσεων) όταν ο τουρκικός Στόλος θα έχει βγει στην Ανατολική Μεσόγειο για να πολιορκήσει την εξέδρα της Noble Energy που για λογαριασμό της Κύπρου θα διεξάγει τις γεωτρήσεις, η Ελλάδα μπορεί να στείλει μαζί με τα κουρασμένα σκαριά των “S” και των ΜΕΚΟ-200HN και λίγο «μέρισμα ειρήνης»!
Αντί π.χ. για FREMM με SCALP Naval (τώρα θα αποκτούσε επιχειρησιακή ετοιμότητα το πρώτο σκάφος αν είχε παραγγελθεί το 2005) ή μαχητικά αεροσκάφη ανώτερα των τουρκικών, ενός διαγωνισμού που αν είχε γίνει στην ώρα του το 2008 και είχε γίνει επιλογή του Νέου Μαχητικού Αεροσκάφους, τώρα η Ελλάδα θα μιλούσε διαφορετικά. Και δεν θα δικαιούντο να πεί το φυγόμαχο «Δεν είμασταν έτοιμοι» των Ιμίων, όπως έχουν αρχίσει να το ψιθυρίζουν στους διαδρόμους τους υπουργείο Άμυνας.


Η κρίση στην ανατολική Μεσόγειο, λοιπόν, «είναι εδώ» και η Τουρκία επίσημα, αργά το βράδυ, δια χειλέων Αχμέτ Νταβούτογλου, σφύριξε την έναρξη σε γεωπολιτικό power game που πλέον μοιάζει περισσότερο με «chicken game»: Όποιος δειλιάσει να φτάσει μέχρι το τέρμα, έχασε!


Με την πιο απειλητική δήλωση από την εποχή των Ιμίων ο ισλαμιστής υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας πήρε την σκυτάλη από το «κοκοράκι» της Άγκυρας, τον Ν.Έρογλου, και εντελώς πειρατικά, με ασιατική φιλοσοφία νομάδα της στέππας («Ότι θέλω το παίρνω δια των όπλων») απείλησε ότι «Η Τουρκία θα αντιδράσει με τον ενδεικνυόμενο τρόπο αν η Κύπρος προχωρήσει σε γεωτρήσεις για πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Αν τεθεί θέμα περισσότερων προωθημένων βημάτων, θα επιδείξουμε την απαιτούμενη αντίδραση».

Το εντυπωσιακό δεν είναι αυτά τόσο αυτά που λέει ο Α.Νταβούτογλου, όσο ότι έχει εξασφαλίσει από την ημέρα που έγινε υπουργός Εξωτερικών την ιδιότητα του προνομιακού συνομιλητή των εκάστοτε Ελλήνων υπουργών Εξωτερικών (Ν.Μπακογιάννη, Δ.Δρούτσα και σίγουρα και του Σ.Λαμπρινίδη, αφού δε νομίζουμε ότι ο Δ.Δρούτσας ενεργούσε από μόνος του και χάραζε την πολιτική του υπουργείου Εξωτερικών από μόνος του. Ο προϊστάμενος είναι κοινός και οι θέσεις του γνωστές: Γ.Α.Παπανδρέου).

Μάλιστα, συνέδεσε το θέμα των γεωλογικών ερευνών με την πορεία των διαπραγματεύσεων στο κυπριακό, αλλά αυτό είναι το ελάχιστο: Στην Κύπρο το πρόβλημα ή θα λυθεί με ουσιαστικές υποχωρήσεις από τις εξωφρενικές θέσεις της Άγκυρας ή διαφορετικά δεν υπάρχει περίπτωση να δεχθεί η κυπριακός Ελληνισμός λύση τύπου σχεδίου Ανάν. Ο χρόνος για τον Δ.Χριστόφια τελείωσε…

Βέβαια και στο παρελθόν, οι Τούρκοι δεν είχαν διστάσει να στείλουν ακόμη και πολεμικά πλοία στη θαλάσσια περιοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας για να παρενοχλήσουν ερευνητικά σκάφη και να εμποδίσουν τη διενέργεια ερευνών, αλλά τώρα είναι διαφορετικά. Απειλούν ευθέως με προσβολή (διότι περί αυτού πρόκειται) των σκαφών που θα κάνουν τις έρευνες.

Οι δηλώσεις Νταβούτογλου ακολούθησαν αυτές του τούρκου υπουργού Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Τανέρ Γιλντίζ και του τουρκοκύπριου ηγέτη Ντερβίς Ερογλου.

Ο πρώτος έσπευσε πρώτος να δηλώσεις ότι «αποφάσεις σχετικές με Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες (ΑΟΖ) μπορούν να ληφθούν μόνο με συναίνεση μεταξύ όλων των γειτονικών χωρών» (!!!) και ότι αυτή η διαδικασία δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη.

Από την πλευρά του, ο τουρκοκύπριος ηγέτης είπε ότι οι φυσικοί πόροι στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου δεν ανήκουν μόνο στους Ελληνοκυπρίους και ότι το ψευδοκράτος αλλά και η Τουρκία έχουν επίσης λόγο.

Και ισχυρίστηκε ότι «η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν πρέπει να προχωρήσει με αυτή την κίνηση» διότι θα αποκτήσει άλλον έναν πονοκέφαλο στους πολλούς τους οποίους ήδη έχει.

Το πειρατικό της όλης υπόθεσης είναι πασιφανές, αφού αρνούνται σε μία χώρα να κάνει έρευνες σε 100% δικές της περιοχές (ούτε καν αμφισβητούμενες, όπως π.χ. αμφισβητούν την ΑΟΖ στο Καστελόριζο ή σε περιοχές του Βορείου Αιγαίου), διότι είναι … γειτονική.

Το ότι κρύβεται … θησαυρός στις περιοχές αυτές το γνωρίζουν και θέλουν μερτικό, αλλά με ανύπαρκτη πολιτική νομιμοποίηση, παρά μόνο ως … εισβολείς δηλώνουν ότι έχουν δικαίωμα επί των ελευθέρων περιοχών! Και με αυτούς συνομιλούσαν οι φοβικές ελληνικές κυβερνήσεις.

Γιατί προβαίνει σε τόσο ακραίες ενέργειες τώρα η Τουρκία; Εκ του ασφαλούς. Θεωρεί ότι η νυν πολιτική ηγεσία δεν υπάρχει περίπτωση να αντιδράσει και λόγω των εσωτερικών οικονομικών προβλημάτων και λόγω «ειρηνόφιλης» φιλοσοφίας. Με την Ελλάδα θεωρεί ότι το παιχνίδι θα είναι εύκολο και δεν την απασχολεί η αντίίδρασή της.

Η Κύπρος, φυσικά, είναι αμελητέα ποσότητα επί διακυβέρνησης Χριστόφια, το Ισραήλ πιστεύουν ότι δεν θα τολμήσει ανοικτή αντιπαράθεση με την Άγκυρα, τι μένει;


Οι ΗΠΑ κατά πρώτον και η Γαλλία κατά δεύτερον και στο βάθος η … Ρωσία. Η εταιρεία είναι αμερικανική, άρα υπό την προστασία του 6ου Στόλου. Βασικά στην κρίση η Άγκυρα θα έχει να κάνει με τις ΗΠΑ που σιγοντάρουν εδώ και τρία χρόναι την τριγωνική σχέση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ.


Η Γαλλία είναι αποφασισμένη να παίξει ρόλο στη Κύπρο, ως διάδοχος της Βρετανίας και με πολύ χαρά στα Ιλίσια Πεδία θα έβλεπαν την Άγκυρα να «τραβάει το σχοινί» και μια Μοίρα του γαλλικού στόλου να σπεύδει στην περιοχή για υποστήριξη του Κύπριου «εταίρου». Τα αντιτουρκικά αισθήματα του γαλλικού λαού θα επικροτούσαν μια τέτοια κόντρα πολύ περισσότερο από τους βομβαρδισμούς των φυλάρχων της Λιβύης.

Η Ρωσία έχει στείλει την πριο πρόσφατη σαφή προειδοποίηση για το Κυπριακό στην Άγκυρα με επίσημη δήλωση του υπουργείου Εξωτερικών στη Μόσχα, αλλά προβολή ισχύος με την κλασική έννοια του όρου δεν είναι σίγουρο ότι μπορεί να πραγματοποιήσει. Έχει πυρηνικά υποβρύχια στην περιοχή, αλλά όχι τα σκάφη επιφανείας που θα φοβίσουν την Άγκυρα. Θέλει όμως και αυτή μερίδιο από τα κοιτάσματα της Α.Μεσογείου: Η Gazprom επίσημα ζήτησε την συνεργασία του κυπριακού κράτους και την άδεια να εκτελέσει έρευνες.


Και όλη αυτή η καταιγίδα που ήδη φαίνεται στον ορίζοντα βρίσκει τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, επαρκείς μόνο ως προς την ποιότητα του ανθρώπινου δυναμικού…


Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου