Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

Μετατρέπουν την Ελλάδα σε ‘’ενεργειακό δορυφόρο’’


Χωρίς ITGI, χωρίς Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη και τώρα εκτός South Stream η Ελλάδα

Στiς 7 Δεκεμβρίου στα ρωσικά παράλια της Μαύρης Θάλασσας θα ξεκινήσει με πανηγυρικές τελετές η κατασκευή ενός από τους μεγαλύτερους σύγχρονους αγωγούς φυσικού αερίου του κόσμου. Ο εν λόγω αγωγός, ο South Stream, πρόκειται να μεταφέρει ρωσικό αέριο προς τις αγορές της Κεντρικής και ΝΑ Ευρώπης παρακάμπτοντας πλήρως την μέχρι σήμερα αρτηρία μέσω Ουκρανίας, η οποία ως γνωστό αποτέλεσε εστία προβλημάτων και τριβών μεταξύ Μόσχος και Κιέβου τα τελευταία έξι χρόνια. Ο South Stream θα αποτελείται από δύο βασικά σκέλη, το υποθαλάσσιο μέσω της Μαύρης Θάλασσας και το χερσαίο το οποίο θα διέρχεται μέσω της Βουλγαρίας. Αναμφίβολα ο αγωγός South Stream όταν ολοκληρωθεί θα αποτελεί ένα από τα πλέον τεχνολογικά εξελιγμένα έργα μεταφοράς αερίου παγκοσμίως. Η υλοποίηση του South Stream, το οποίο ως έργο ρώσικης προέλευσης, ουδέποτε έγινε αποδεκτό από το ‘’ευρωιερατείο’’ των Βρυξελλών παρά την υψηλή συμμετοχή αμιγώς ευρωπαϊκών εταιρειών.
Επιπλέον, τo σχέδιο μέσω του ITGI, κοινοπραξία ΔΕΠΑ με Ιταλική Edison, απορρίφτηκε από τους Αζέρους. Χωρίς ITGI, χωρίς Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη και τώρα εκτός South Stream η Ελλάδα της βαθιάς οικονομικής ύφεσης και κοινωνικής αποσάθρωσης κινδυνεύει να βρεθεί τελείως εκτός παιχνιδιού. Και ασφαλώς η ενεργειακή απομόνωση της Ελλάδας δεν είναι ασύνδετη από την οικτρή πολιτικο-οικονομική κατάσταση που έχει βρεθεί η χώρα τα τελευταία τρία χρόνια. Το πολιτικό κατεστημένο που μας κυβερνάει καθοδηγούμενο από τις πολιτικές του μνημονίου οδηγεί την Ελλάδα μοιραία στο τέλος του ενεργειακού της ονείρου στη ΝΑ Ευρώπη, μετατρέποντας την πατρίδα μας σταδιακά σε ενεργειακό δορυφόρο των γειτονικών χωρών αντί για ενεργειακό κόμβο με γεωστρατηγική δύναμη και εθνική ανεξαρτησία.

Η Ελλάδα έχει σήμερα μία τελευταία ευκαιρία να παίξει κάποιο ρόλο στην υπόθεση της ευρωπαϊκής ενεργειακής τροφοδοσίας και μόνο με μια Εθνική Ηγεσία μπορεί να γίνει πραγματικότητα.
 
http://xa-an-at.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου