Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

Reuters: "5η Φάλαγγα" ο Λ.Παπαδήμος - Ζητούσε να γίνουν δηλώσεις κατά της Ελλάδας!


Όταν το defencenet.gr είχε γράψει ότι ο Λ.Παπαδήμος παίζει τον ρόλο "Εφιάλτη" με την γνωστή συνέντευξή του στη Wall Street Journal, ξέραμε πολύ καλά τι γράφαμε καθώς είχαμε την πληροφόρηση που πρν λίγο μετέδωσε ως είδηση στο Reuters, αλλά δεν είχαμε αποδείξεις: Ότι ο πρώην "Έλληνας" πρωθυπουργός ζήτησε από την ΕΕ να κάνει σκληρές δηλώσεις σε βάρος της Ελλάδας για να φοβίσουν τους πολίτες και να ψηφίσουν τα κόμματα που είναι υπέρ του Μνημονίου στις εκλογές της 17ης Ιουνίου! 
Πριν από δύο εβδομάδες, ο Βαν Ρομπάι και ο Χοζέ Μανουέλ Μπαρόζο συναντήθηκαν στο γραφείο του πρώτου για να συζητήσουν την απάντηση της Ευρώπης στην επιστολή του Αλέξη Τσίπρα που τόνιζε ότι δεν υπάρχει νομιμοποίηση του Μνημονίου και ζητούσε την επαναδιαπραγμάτευση του. Το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, σημειώνει το Reuters, είναι ότι μερικές φορές υπάρχουν πιέσεις και από την Αθήνα για εξωτερική παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας.

Ως μία τέτοια περίπτωση περιγράφεται το τηλεφώνημα του Λ.Παπαδήμου στον Μ.Μπαρόζο που μετά την συντριπτική ήττα των δυνάμεων του Μνημονίου στις ελληνικές εκλογές, ζήτησε να φοβίσει το κόσμο (αλλά και να ρίξει τις αγορές παγκοσμίως) με σχετική δήλωσή τους. Έτσι όταν σε συνέντευξη του στην ιταλική τηλεόραση στις 11 Μαΐου, ο Μπαρόζο, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ρωτήθηκε για την άποψη του για το σχέδιο Τσίπρα να καταγγείλει το Μνημόνιο απάντησε.

"Κοιτάξτε", απάντησε, "εάν ένα μέλος ενός κλαμπ δεν σέβεται τους κανόνες, είναι καλύτερο ότι να φεύγει, και αυτό ισχύει για κάθε οργανισμό ή ίδρυμα."

Ακόμα κι αν δεν αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην Ελλάδα, τα σχόλια του ελήφθησαν ως αναφορά στην Ελλάδα. Η είδηση που έκανε τον γύρο των διεθνών και ελληνικών μέσων ενημέρωσης ήταν ότι πλησιάζει η ελληνική έξοδος από το ευρώ. Πανικός επικράτησε στις χρηματοπιστωτικές αγορές, ενώ οι Έλληνες εξοργίσθηκαν.

Δεδομένου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε έρθει δεύτερο στις εκλογές της 6 Μαΐου, η "απειλή" που συνιστούσε η επιστολή Τσίπρα δεν μπορούσε να αγνοηθεί. Οι δύο ευρωπαίοι ηγέτες συζήτησαν εάν και πως θα απαντήσουν.Το Reuters αποκαλύπτει ότι ο Μπαρόζο δεν είχε πρόθεση να κάνει μια τόσο σκληρή δήλωση για την Ελλάδα. Το διεθνές πρακτορείο αποκαλύπτει, επικαλούμενο αξιωματούχο της Κομισιόν, ότι ο Μπαρόζο δέχθηκε τηλεφώνημα από τον τότε πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, ο οποίος του ζήτησε να το πράξει.

Απογοητευμένος από αδιέξοδο που είχε δημιουργηθεί στις προσπάθειες σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού, ο Παπαδήμος ζήτησε από την ΕΕ να στείλει ένα δραματικό μήνυμα με την ελπίδα ότι θα αφυπνιστούν οι πολιτικοί αρχηγοί στην Ελλάδα.

"Δεν ήταν πρωτοβουλία του Μπαρόζο. Ήταν αίτημα από την Αθήνα", είπε ο ευρωπαίος αξιωματούχος στο Reuters και πρόσθεσε: "Βεβαίως η πρωτοβουλία απέτυχε".

Οι ευρωπαίοι ηγέτες ελπίζουν ότι μια πιο διακριτική μορφή πίεσης ίσως έχει καλύτερα αποτελέσματα, καταλήγει η ανάλυση του Reuters. Πάντως ο Λ.Παπαδήμος, μιλώντας ενωρίτερα σε ραδιοφωνικό σταθμό, διέψευσε, όπως βέβαια ήταν αναμενόμενο, το τηλεφώνημα. Μένουν τα πραγματικά γεγονότα της δήλωσης όμως, που τον εκθέτουν...
Mήπως κάποιοι (εντός και εκτός Ελλάδας) εργάζονται, τελικά για να έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Α.Τσίπρας στην εξουσία ; Γιατί διαφορετικά δεν εξηγείται, ούτε ο προδοτική παρέμβαση του Λ.Παπαδήμου, ούτε το τηλεγράφημα στριπ-τιζ στον Λ.Παπαδήμο, του Reuters...
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου