Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2012

Η «πράσινη» απάτη




Αποτελεί κοινή πεποίθηση για την συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων, ότι το ελλαδικό κράτος είναι ο νούμερο ένα εχθρός του πολίτη και ο χειρότερος μπαταχτσής. Την τελευταία τριετία ιδίως, μετά απ' αυτήν την ανεκδιήγητη -ελέω κρίσης- φοροεπιδρομή, το κράτος επέδειξε υπερβάλλοντα ζήλο προς επιβεβαιώση της φήμης του.
Τις τελευταίες ημέρες ήρθε το πλήρωμα του χρόνου να γίνει γνωστή και μια άλλη απάτη του δημοσίου. Ο λόγος αυτή την φορά για την λεγόμενη «πράσινη ανάπτυξη» και πιο συγκεκριμένα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέσω φωτοβολταϊκών στοιχείων. Η πολλά υποσχόμενη πράσινη ανάπτυξη του ΠΑΣΟΚ μετατράπηκε σε μια κολοσσιαία επιχείρηση εξαπάτησης με μεγάλο κερδισμένο απ' αυτήν την υπόθεση και πάλι τις τράπεζες.
Βροχή πέσαν οι καταγγελίες στην «Ένωση Καταναλωτών η Ποιότητα Ζωής» (Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ.), αναφορικά με την αιφνιδιαστική μείωση της τιμής αγοράς της Kwh από 0,55 σε 0,25 ευρώ.
Όπως είναι γνωστό, πολλοί καταναλωτές εγκαθιστούν φωτοβολταϊκά συστήματα, με σκοπό να διοχετεύσουν, δηλαδή, να πωλήσουν την παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια στο δίκτυο της ΔΕΗ, σύμφωνα με συμβάσεις συμψηφισμού που υπογράφουν. Επειδή η εγκατάσταση του εν λόγω συστήματος συνεπάγεται μια σημαντική δαπάνη για τους ίδιους, που συχνά καλύπτεται από τη λήψη δανείου, κρίσιμη για την απόφασή τους είναι η τιμή αγοράς που συμφωνούν στις συμβάσεις συμψηφισμού που συνάπτουν με την ΔΕΗ.
Οι σχετικές συμβάσεις συμψηφισμού που είχαν συνάψει οι καταναλωτές μέχρι και τις αρχές Αυγούστου 2012 προέβλεπαν τιμή 0,55 ευρώ ανά κιλοβατώρα (Kwh). Ωστόσο, στις συμβάσεις αυτές δεν γινόταν καμία σαφής αναφορά αν η τιμή αυτή δεν θα ισχύει εφόσον η ενεργοποίηση της σύμβασης γίνει μετά από έξι μήνες από την υπογραφή της σύμβασης, οπότε εφαρμόζεται η τρέχουσα τιμή. Το αποτέλεσμα είναι πολλοί καταναλωτές να αντιμετωπίσουν, όλως αιφνιδιαστικά, μία τεράστια μείωση της τιμής της Kwh από 0,55 σε 0,25 ευρώ, καθώς με Υπουργική Απόφαση της 10ης Αυγούστου ισχύει νέα μειωμένη τιμή. Τούτο δε, έχει ως αποτέλεσμα οι καταναλωτές αυτοί να είναι εκτεθειμένοι πλέον σε σοβαρές δανειακές υποχρεώσεις που δεν θα μπορέσουν, όπως αρχικά υπολόγιζαν, να τις καλύψουν με βάση τα έσοδα από την σύμβαση συμψηφισμού.
Πολλοί καταναλωτές μάλιστα καταγγέλλουν στην Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ., ότι σκοπίμως καθυστέρησε η ΔΕΗ την ενεργοποίηση της σύνδεσης, προκειμένου να ευνοηθεί από την ερχόμενη μεγάλη μείωση της τιμής που αυτή γνώριζε. Σε κάθε περίπτωση η ευθύνη της ΔΕΗ είναι μεγάλη γιατί δεν ενημέρωνε με τις συμβάσεις της και κατά τη συναλλαγή αυτή τους καταναλωτές για τον κίνδυνο μεταβολής της τιμής. Ευθύνες βαραίνουν και τις αρμόδιες εποπτικές αρχές που διαμόρφωσαν και επέτρεψαν την χρήση προτύπων σύμβασης που ουδεμία σαφή ενημέρωση παρέχουν στους καταναλωτές για τον παραπάνω κίνδυνο. Οι όροι των συμβάσεων αυτών παραπέμπουν σε μία στην πράξη απρόσιτη για τους καταναλωτές Υπουργική Απόφαση, αποφεύγοντας οποιαδήποτε σαφή αναφορά στην ίδια την σύμβαση για τον κίνδυνο μεταβολής της τιμής.
Για μία ακόμη φορά αποδεικνύεται περίτρανα ότι το κράτος είναι ο μεγαλύτερος μπαταχτσής και ο πλέον αφερέγγυος «συνεργάτης». Αφού οι κυβερνώντες ζάλισαν τους πάντες με την «πράσινη ανάπτυξη» και τις δυνατότητες για καθαρό περιβάλλον, υγιή επιχειρηματική δραστηριότητα και για νέες θέσεις εργασίας, τώρα αφήνουν τους δύσμοιρους καταναλωτές και μικροεπενδυτές απροστάτευτους στα νύχια των τραπεζών. Σε λίγο καιρό, όταν θα αρχίσουν οι κατασχέσεις, θα φανερωθεί ακόμη καλύτερα το μέγεθος της απάτης, μιας και θα πάρουν δημοσιότητα τα περιουσιακά στοιχεία που υποθήκευσαν οι μικροεπενδυτές.
Η «πράσινη ανάπτυξη» αποδεικνύεται μία ακόμη χίμαιρα σαν κι αυτή του χρηματιστηρίου προ δωδεκαετίας, όπου πολλοί Έλληνες έχασαν ολόκληρες περιουσίες, λαμβάνοντας ως αντάλλαγμα παλιόχαρτα μηδαμινής αξίας.
Δ. Μ.
Τ. Ο. Καβάλας


xryshaygh.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου