Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2011

Τύμπανα πολέμου.



Οι Τούρκοι διπλωμάτες, ταξιδεύοντας στο παρελθόν της οθωμανικής αυτοκρατορίας, υπήρξαν αυθεντίες σε ένα παιχνίδι που ωθούσε τη μία μεγάλη δύναμη ενάντια στην άλλη, παριστάνοντας ωστόσο τον “φίλο” σε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές.
Στην πιο πρόσφατη ιστορία, οι Τούρκοι επίσημοι έχουν φορέσει, αναλόγως την περίσταση, διαφορετικά προσωπεία που αναπαριστά το έθνος τους άλλοτε ως ευρωπαϊκό άλλοτε ως ισλαμικό, είτε υπέρ των Αμερικανών ή υπέρ των Ρώσων, υπέρ του τρίτου κόσμου, υπέρ των Αράβων αλλά και υπέρ του Ισραήλ…
Ενίοτε ωστόσο, μια μεγάλη διεθνής κρίση τοποθετεί τους εκάστοτε ηγέτες της Τουρκίας μέτωπο με μέτωπο με τα γεγονότα, αποκαλύπτοντας την υποκρισία τους. Η κρίση του Ισραήλ στη Γάζα όχι μόνον δεν αποτελεί εξαίρεση αλλά είναι μία απ’αυτές τις κρίσεις όπου αποκαλύπτεται η διπρόσωπη φύση της εξωτερικής τουρκικής πολιτικής.
Ο στολίσκος της Γάζας δεν είχε ως σκοπό την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στους Παλαιστίνιους αλλά το να προβοκάρει το ισραηλινό ναυτικό και να «τρυπήσει» το ναυτικό αποκλεισμό του Ισραήλ στην λωρίδα της Γάζας. Αυτή η κίνηση αναμενόταν σαν ένα σενάριο που σε κάθε προοπτική θα επέφερε κέρδος, με το κόστος στην Τουρκία εννέα νεκρών αυτοχείρων παραστρατιωτικών (Ε.Γ).
Ο Ερντογάν σχεδιάζει να στείλει στην παρούσα φάση πολεμικό στόλο στα ύδατα της ανατολικής Μεσογείου έχοντας στον σχεδιασμό του δύο αντικειμενικούς σκοπούς:
1) στο να διασπάσει το ήδη μικρό σε μέγεθος ισραηλινό ναυτικό σε δύο τμήματα (ένα που θα συντηρεί το μπλόκο στην Γάζα και ένα που θα διαφυλάττει περιοχές με εγκαταστάσεις αερίου και πετρελαίου).
2) για να «τρομοκρατήσει» το Ισραήλ σε μια πλήρη ή μερική παύση των δραστηριοτήτων του στον τομέα της ενέργειας ( πετρελαίου και φυσικών αερίων) ούτως ώστε να κλέψει απ’αυτό το ενεργειακό τους status quo και τα υπέρογκα μελλοντικά οικονομικά του οφέλη. Ο Ερντογάν είναι αποφασισμένος να μην επιτρέψει ποτέ στο Ισραήλ να υπερσκιάσει την Τουρκία στο γεωστρατηγικό έλεγχο του Λιβάνου και κατ’επέκτασιν στο γεωστρατηγικό έλεγχο της Μέσης Ανατολής, ακόμη κι αν αυτό απαιτήσει ακόμη και μια πολεμική σύρραξη.
Ο Ερντογάν θα γίνει ο πρώτος μουσουλμάνος ηγέτης ο οποίος ξεκίνησε στρατιωτική δράση για τον παλαιστινιακό σκοπό. Τα αραβικά έθνη, τα οποία πολέμησαν το Ισραήλ αλλεπάλληλα στο παρελθόν, θα δείχνουν πλέον αναποτελεσματικά και ο αρχηγός της Τουρκίας θα αναδειχθεί στην γειτονία της Μέσης Ανατολής, ως ο ηγέτης και υπερασπιστής των δικαίων των ισλαμικών εθνών. Ακόμη και το Ιράν θα υποσκιαστεί λόγω του ότι ποτέ δεν τόλμησε να προκαλέσει το Ισραήλ με τον τρόπο που το τόλμησε η Τουρκία. Απ΄ότι φαίνεται, ο στόχος της Τουρκίας είναι να αποδομήσει το Ισραήλ με το να σκηνοθετήσει ένα νέο πόλεμο στη Μέση Ανατολή οι συνέπειες του οποίου θα επηρεάσουν σε πρωτόγνωρο βαθμό την σχετικά πρόσφατη σταθερότητα που βιώνουμε τα Ελληνικά δεδομένα.
Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ερντογάν, είναι αποφασισμένος να στήσει στην γωνία το Ισραήλ σε μία αναπόφευκτη στρατιωτική σύγκρουση. Αυτό μπορεί να μη συμβεί άμεσα ή σε μια εβδομάδα, αλλά θα συμβεί πολύ νωρίτερα απ’ότι πολλοί Έλληνες και Ισραηλινοί πολιτικοί και στρατιωτικοί ηγέτες φαντάζονται, διότι χρησιμοποιεί το Ισραήλ σαν το εισιτήριό του στην τοπική (γεωπολιτικά) γιγαντοποίηση του γοήτρου του.
Ανεπιβεβαίωτες ως τώρα πηγές μας αναφέρουν ότι ήδη τουρκικές δυνάμεις αέρος, γης και θαλάσσης συγκεντρώνονται και παίρνουν θέσεις στο κατεχόμενο κομμάτι της Κύπρου. Απ’ότι φαίνεται, ο Ερντογάν έχει αρχίσει και χτυπά τα τύμπανα του πολέμου…


 elliniki-grothia.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου