Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

Κρύβοντας το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης κάτω από το χαλάκι

Ένας υπουργός (Χρυσοχοϊδης), μίας διορισμένης κυβέρνησης, με σύντομη ημερομηνία λήξης και με συγκεκριμένες αρμοδιότητες, ο οποίος παραδέχθηκε με θράσος χιλίων πιθήκων ότι δεν διάβασε καν το Μνημόνιο, το οποίο υπερψήφισε και απέδειξε ότι το υπουργείο που διοικεί δεν είναι καν σε θέση να διασφαλίσει την ομαλή διεξαγωγή ενός ποδοσφαιρικού αγώνα, προωθεί, με συνοπτικές διαδικασίες και με υπόγειες “διαβουλεύσεις”, την μετατροπή του στρατοπέδου Νεάπολης Βοϊου σε “χώρο υποδοχής λαθρομεταναστών”. Αυτή η πραγματικότητα αποτελεί τυπικό δείγμα προχειρότητας, έλλειψης σχεδιασμού, περιφρόνησης της τοπικής κοινωνίας και μικροπολιτικής αντιμετώπισης ενός τεράστιου προβλήματος, που μαστίζει την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, καθώς, μια και έρχονται εκλογές, ορισμένοι αισθάνονται ότι πρέπει να “δείξουν έργο” στους δοκιμαζόμενους κατοίκους των Αθηνών που θα τους “μαυρίσουν”...

Η Ελλάδα αποτελεί την κύρια πύλη εισόδου λαθρομεταναστών στην Ευρώπη και η απουσία οργανωμένης κεντρικής μεταναστευτικής πολιτικής δημιούργησε ένα εθνικό και κοινωνικό πρόβλημα, το οποίο γιγαντώθηκε με το ξέσπασμα της κρίσης. Η εθνοφυλετική αλλοίωση του πληθυσμού μεγάλων περιοχών, η διάρρηξη του κοινωνικού ιστού, η γκετοποίηση και η ραγδαία αύξηση της εγκληματικότητας αποτελούν πραγματικά προβλήματα, τα οποία βιώνουν καθημερινά οι Έλληνες πολίτες. Το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης δεν είναι ζήτημα “φιλοξενίας” ή “ρατσισμού” και δεν γίνεται να αντιμετωπίζεται από την κεντρική εξουσία με την λογική του “χίλιοι καλοί χωράνε”, κρύβοντάς το κάτω από το χαλάκι. Έχουμε φτάσει πλέον στο σημείο μηδέν, ως κοινωνία και αυτές οι πρακτικές δεν γίνεται να συνεχιστούν!
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της αστυνομίας, κάθε ώρα διαπράττονται 11 κλοπές ή διαρρήξεις και μία ληστεία, ενώ κάθε δύο ημέρες σημειώνεται μία ανθρωποκτονία. Ιδιαίτερα οι ανθρωποκτονίες, που διαπράττονται με κίνητρο την ληστεία, έχουν αυξηθεί φέτος κατά 87% και τα περισσότερα θύματα ήταν ηλικιωμένοι που έχασαν τη ζωή τους για λίγα ευρώ! Όσο για τις ένοπλες ληστείες, το ποσοστό των αλλοδαπών δραστών ανέρχεται στο 55%. Στην περιοχή μας, στη Δυτική Μακεδονία, οι ληστείες σε σπίτια παρουσιάζουν αύξηση 300%! Την προηγούμενη εβδομάδα μόνο, στην πόλη της Κοζάνης, δολοφονήθηκε άγρια συμπολίτης μας, για εκατό ευρώ κι έναν χρυσό σταυρό, από μία Ρουμάνα και τον Αλβανό συνεργό της. Τα παραπάνω αποτελούν στοιχεία και γεγονότα, όχι τρομολαγνεία.
Η προτεινόμενη “λύση” του αρμόδιου υπουργείου, για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, είναι η μεταφορά χιλίων λαθρομεταναστών από το κέντρο της Αθήνας στις ανεπαρκείς εγκαταστάσεις του στρατοπέδου Νεαπόλεως!
Πέρα από το γεγονός ότι ανακοινώθηκε αυτή η απόφαση του υπουργού χωρίς να ερωτηθεί η τοπική κοινωνία, τυχόν εφαρμογή της θα προκαλέσει περισσότερα προβλήματα από αυτά που, θεωρητικά, θα “λύσει”. Καταρχήν, πρόκειται για ένα αποσπασματικό “μέτρο”, ξεκάθαρα προεκλογικό, αφού η λαθρομετανάστευση έχει φτάσει σε τέτοια επίπεδα, που χίλιοι λιγότεροι λαθρομετανάστες από τους δρόμους της Αθήνας δεν θα αλλάξουν στο ελάχιστο την προβληματική κατάσταση στην πρωτεύουσα. Πόσο μάλλον όταν δεν έχει δρομολογηθεί απολύτως καμία συμφωνία για την σύντομη επαναπροώθησή τους. Αντιθέτως, η βίαιη μεταφορά ενός πληθυσμού χιλίων αλλοδαπών σε μία μικρή αγροτική κοινωνία, περίπου έξι χιλιάδων κατοίκων, δημιουργεί ένα εφιαλτικό σκηνικό αντικατάστασης πληθυσμού, με ανυπολόγιστες συνέπειες σε θέματα ασφάλειας, διαβίωσης και υγιεινής.
Σε ό,τι αφορά στις υποδομές “φιλοξενίας”, αυτές απλώς δεν υπάρχουν και είναι αδύνατο να δημιουργηθούν κτιριακές υποδομές, αποχέτευση και ό,τι άλλο χρειάζεται, σε σύντομο χρονικό διάστημα και χωρίς πολυέξοδες παρεμβάσεις, σε έναν χώρο αρκετών στρεμμάτων και σε απόσταση 150 μόνο μέτρων από τα πρώτα σπίτια της Νεάπολης. Όσο για την ανάθεση της φύλαξης σε ιδιωτική εταιρεία φύλαξης, μπορεί να ακουστεί μόνο σαν κακόγουστο προεκλογικό/ρουσφετολογικό ανέκδοτο, καθώς, για να είναι αποτελεσματικό κάτι τέτοιο, χρειάζεται εκπαίδευση, εμπειρία και υλικοτεχνική υποδομή, που δεν υπάρχουν στην Ελλάδα και η απόκτησή τους είναι χρονοβόρα και πολυέξοδη. Τέλος, δεν θα αναφερθούμε σε περισσότερες λεπτομέρειες για την πλήρη απουσία σχεδίου σχετικά με την κράτηση των λαθρομεταναστών, επειδή και μόνο που γράφεται το ότι θα κρατούνται χίλια άτομα μέσα σε αντίσκηνα αποδεικνύει ότι οι εμπνευστές αυτού του εγχειρήματος βρίσκονται σε τρικυμία.
Το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης πρέπει να αντιμετωπιστεί συνολικά, με πλήρη αναθεώρηση των πολιτικών που έφεραν την Ελλάδα σ' αυτή την κατάσταση, απαιτώντας από την Ευρωπαϊκή Ένωση να το προσεγγίσει ως ευρωπαϊκό πρόβλημα και όχι απλά ως τοπικό, ξεφεύγοντας από ιδεοληψίες και “πολιτικά ορθές” αγκυλώσεις, αναγνωρίζοντας επιτέλους ότι η επίλυσή του αποτελεί εθνική και κοινωνική προτεραιότητα. Έστω κι αν ορισμένοι πολιτικοί χώροι και η πλειοψηφία των ΜΜΕ είναι αλλεργικοί στο άκουσμα του επιθέτου “εθνικός”...
Το θετικό της υπόθεσης είναι ότι ήδη πολλοί πολίτες του νομού έχουν αρχίσει να εκφράζουν έντονα την ανησυχία τους για τις εξελίξεις που δρομολογούνται, ενώ και οι αρμόδιοι φορείς, όπως το Δημοτικό Συμβούλιο Βοϊου, έδειξαν τα αντανακλαστικά τους εκφράζοντας την άρνησή τους στο ενδεχόμενο, παρά το ότι ορισμένοι άφησαν ανοιχτά “παράθυρα”. Η αυτοοργάνωση της κοινωνίας για την διατήρηση της ταυτότητάς της και της αξιοπρέπειάς της αποτελεί το μοναδικό όπλο αντίστασης των Ελλήνων απέναντι σε όσους αποφασίζουν για εμάς χωρίς εμάς.
Από τον καταστροφικό σεισμό του 1995 μέχρι σήμερα, πολλοί γέροντες και γερόντισσες, από τα χειμαζόμενα χωριά του Βοϊου πέριξ της Νεαπόλεως, πέθαναν μέσα στα λυόμενα περιμένοντας να δημιουργηθεί ο νέος οικισμός που είχε εξαγγελθεί. Αντ' αυτού, ο κράτος στέλνει χίλιους ανθρώπους από κάθε γωνιά της γης, χωρίς χαρτιά, χωρίς να γνωρίζει αν είναι φορείς ασθενειών, χωρίς να γνωρίζει το ποινικό τους μητρώο και την ψυχική τους υγεία, για να τους στοιβάξει προσωρινά ή και μόνιμα, προσπαθώντας να κρύψει ένα τεράστιο πρόβλημα κάτω από ένα μικρό χαλάκι. Έτσι αντιλαμβάνονται ορισμένοι την ανάπτυξη!
Θέλουμε να πιστεύουμε ότι οι τελευταίες πολιτικές εξελίξεις στην πατρίδα μας ξύπνησαν τον κόσμο και πλέον δεν συμπεριφέρεται όπως οι Ινδιάνοι με τα καθρεπτάκια απέναντι στην επιβολή των άστοχων πολιτικών της κεντρικής εξουσίας. Αντιθέτως, αρχίζει και σκέφτεται, οργανώνεται και συμμετέχει. Το μήνυμα της τοπικής κοινωνίας πρέπει να ακουστεί δυνατά στα αφτιά αυτών που ψηφίζουν πάντα “ναι σε όλα”: Χώρος συγκέντρωσης λαθρομεταναστών στο νομό Κοζάνης; OXI!

 
http://www.ediktyo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου