Αυτό που περιγράφουν για το μέλλον - όχι πολύ μακρινό, μέχρι το τέλος του 2013, δηλαδή σε 21 μήνες από σήμερα - της ελληνικής οικονομίας τρία ευρωπαϊκά οικονομικά ερευνητικά ινστιτούτα, μόνο με την λέξη "εφιάλτης" μπορούν να περιγραφούν και ας λέει ο τραπεζίτης Λ.Παπαδήμος τα δικά του, περί "ανάπτυξης το β' εξάμηνο του 2013".
Σύμφωνα λοιπόν με το ινστιτούτο ΙΜΚ που πρόσκειται στα γερμανικά συνδικάτα το γαλλικό OFCE και το αυστριακό Wifo που παρουσίασαν χθες την από κοινού πρόβλεψη η ύφεση στην Ελλάδα σωρευτικά από το 2010 μέχρι το 2013 θα φτάσει ... το 24%! Δηλαδή θα έχει χαθεί το ένα στα τέσσερα ευρώ μέσα σε τρία χρόνια από την ελληνική οικονομία! Και αν περιλάβουμε και το 2009, τότε θα έχει φτάσει η ύφεση το 30%, άρα το 1 στα 3 ευρώ θα έχει χαθεί!
Ποια οικονομία μπορεί να εισέλθει σε ρυθμούς ανάπτυξης όταν έχει χάσει τα 100 από τα 300 δισ. της αγοράς της; Και τι είδους ανάπτυξη θα είναι αυτή; Το τραγικό είναι ότι ακόμα και αυτές οι εκτιμήσεις είναι ... μετριοπαθείς, αφού εκτιμούν ότι οι οικονομικοί στόχοι εκτροχιαστούν (που το θεωρούν στο σφόδρα πιθανό ενδεχόμενο, τότε δεν αποκλείεται ούτε το 28% ύφεσης!.
Χαρακτηριστικό είναι ότι από το 2010 μέχρι το 2013 ο αρνητικός δημοσιονομικός ρυθμός στην Πορτογαλία, την Ισπανία και την Ιρλανδία θα ανέρχεται στο μισό από της Ελλάδας δηλαδή στο 12%. Οι ερευνητές έλαβαν υπόψη τους για την έρευνα τα προγράμματα λιτότητας που ανακοινώθηκαν στην Ευρώπη, την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ – καθώς και την αντίστοιχη υποχώρηση της ζήτησης σ’ αυτές τις περιοχές. Αντίστοιχα μαζικές είναι και οι επιπτώσεις.
Η υποχώρηση στο ελληνικό ΑΕΠ είναι μοναδικό φαινόμενο για μια μεμονωμένη χώρα μεταπολεμικά, η οποία δεν έχει υποστεί γεωστρατηγική ήττα όπως π.χ. οι χώρες του πρώην υπαρκτού σοσιαλισμού.
Ακόμα και η Γερμανία πλήττεται. Λόγω της μειωμένης ζήτησης στο εξωτερικό η οικονομία θα έπρεπε να χάνει στο μεταξύ κατά 2,7% του ΑΕΠ. Η ολέθρια πολιτική ΔΝΤ και Γερμανία έχουν οδηγήσει την χώρα σε μία πρακτικά μη αναστρέψιμη ύφεση για την επόμενη δεκαετία με το χρέος να εκτοξεύεται από το 110% στο 160% του ΑΕΠ.
Μάλιστα βάσει της ίδιας μελέτης που θεωρείται απόλυtα έγκυρη, "Ο αρχικός στόχος των μέτρων λιτότητας οδήγησε σ’ αυτό το αποτέλεσμα. Στη συνέχεια η κατάσταση του χρέους δεν θα υποχωρήσει μάλλον στα περισσότερα κράτη", ανέφεραν καθόλου αισιόδοξα οι ερευνητές. Αντιστοίχως επενεργεί και η απόφαση για το Δημοσιονομικό Σύμφωνο: Η ενίσχυση των δημοσιονομικών κανόνων, λένε, βρίσκεται σε αντίθεση προς μια λογική ευρωπαϊκή οικονομική πολιτική.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου