Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2011

Ο Γ. Παπανδρέου ετοιμάζει τις βαλίτσες του


Η πρόταση της τρόικας στο Εurogroup της Παρασκευής για «κούρεμα»-μαμούθ του ελληνικού χρέους σε ποσοστό ως και 60% οδηγεί στο τέλος της την κυβέρνηση Παπανδρέου και ανοίγει της “Πύλες της Κολάσεως” για την Ελλάδα – μπαναλιτέ ως έκφραση, αλλά με τι άλλα λόγια να εκφράσουμε πια αυτά που μας συμβαίνουν;
Στην Αθήνα, πανικόβλητο το σύστημα μπροστά στην κατάρρευση της χώρας, αλλά και του ίδιου, προσπαθεί να βρει μια λύση, ερήμην όμως του λαού και γι αυτό καταδικασμένη εκ των προτέρων.
Έτσι το Βήμα του κ. Ψυχάρη («Η λύση στις κάλπες») και η Καθημερινή του κ. Αλαφούζου  («Νέο πολιτικό ξεκίνημα») ζητάνε από τον πρωθυπουργό να πάει σε εκλογές και του λένε εμμέσως πλην σαφώς να παραιτηθεί.
Ο Παπανδρέου απαντάει από το Έθνος του κ. Μπόμπολα και δηλώνει «δεν παραιτούμαι» – σημειωτέον το συγκρότημα Μπόμπολα έθεσε προ ολίγων ημερών στο προσκήνιο την “κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας”.
Συνεργάτες του πρωθυπουργού επιμένουν ότι η λύση των πρόωρων εκλογών δεν είναι στο …. μυαλό του πρωθυπουργού και αυτό το έχει καταστήσει σαφές σε υπουργούς με τους οποίους έχει συνομιλήσει. Όμως το θέμα δεν εξαρτάται πλέον από τον ίδιο αφού εκ των πραγμάτων δεν έχει άλλη λύση λόγω του αδιεξόδου στο οποίο βρίσκεται.
Kατά των εκλογών και υπέρ μιας ευρύτερης συνεννόησης τάσσονται διάφοροι υπουργοί της κυβέρνησης με παρεμβάσεις τους στον Κυριακάτικο Τύπο, όπως ο κ. Ρέππας και ο κ.  Παπαϊωάννου (που αντιπροτείνει  σε συμφωνία με τη ΝΔ να αλλάξει ο εκλογικός νόμος, ώστε να ισχύει από τις επόμενες εκλογές στη βάση μονοεδρικών και ολιγοεδρικών περιφερειών με παράλληλη κατάργηση του σταυρού προτίμησης).
Άλλοι στην κυβέρνηση, όπως πχ ο … κ. Καστανίδης, μιλούν για μια νέα νομιμοποίηση της κυβερνητικής πολιτικής με δημοψήφισμα, επειδή τρέμουν τις εκλογές. Στην ίδια κατεύθυνση της αποφυγής των εκλογών λειτουργεί εκ των πραγμάτων και η κίνηση των 28 βουλευτών που ζητάνε πρωτοβουλίες από έναν πρωθυπουργό που έχει χάσει και τα αυγά και τα πασχάλια.
Άλλοι βουλευτές (Β. Παπανδρέου, Μ. Ανδρουλάκης, Ν. Σαλαγιάννης και αρκετοί άλλοι), μιλούν πλέον ανοιχτά για  κυβέρνηση εθνικής ανάγκης. Όμως με δεδομένο ότι από τις υπάρχουσες κοινοβουλευτικές δυνάμεις καμία δεν δείχνει προθυμία να μπει σε μια τέτοια κυβέρνηση, το σενάριο παρουσιάζει αδυναμία υλοποίησης. Η εναλλακτική εκδοχή μιας κυβέρνησης με προσωπικότητες εκτός της ενεργού πολιτικής σκοντάφτει στο ποιοι θα την υποστηρίξουν στη Βουλή, αφού όλα τα κόμματα πλην ΠΑΣΟΚ έχουν ζητήσει πρόωρες εκλογές.
Οι σημιτικοί συνεχίζουν να δίνουν το παρόν με τον Γιάννο Παπαντωνίου να δηλώνει οτι «μεγάλο κούρεμα, σημαίνει πτώχευση, σημαίνει Αργεντινή και αναγκαστικά έξοδο από το ευρώ»  Ο κ. Παπαντωνίου καυτηρίασε επίσης τις επιλογές της κυβέρνησης και την ισοπεδωτική οικονομική πολιτική που ακολούθησε και  τάχθηκε υπέρ μιας κυβέρνησης ευρύτερης αποδοχής, η οποία όμως θα προκύψει μετά από εκλογές καθώς όπως εκτιμά χρειάζεται επαναξιολόγηση των πολιτικών δυνάμεων και συσχετισμών.
Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, αν είναι να γίνουν εκλογές, ο καλύτερος χρόνος είναι μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού και πριν από την τακτική σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου. Κι εξηγούν ότι με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου και του προϋπολογισμού μεσολαβεί ένας ουδέτερος χρόνος χωρίς ανάγκη ψήφισης νέων μέτρων.
Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση βρίσκεται σε αδιέξοδο. «Είναι αδύνατον τούτη η κυβέρνηση και τούτη η κοινοβουλευτική ομάδα να πάρει νέα σκληρά μέτρα, απλώς δεν θα περάσουν» λένε βουλευτές και η Βάσω Παπανδρέου το κατέστησε σαφές στη Βουλή αναφερόμενη στη δική της στάση, ότι είναι η τελευταία φορά που ψηφίζει. Το ίδιο ισχύει και για πολλούς άλλους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, προκειμένου να προλάβει ένα ισχυρό κύμα αμφισβήτησης, την επόμενη ημέρα της Συνόδου ο πρωθυπουργός θα αναλάβει ο ίδιος πρωτοβουλίες. Πρώτον, φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο να επαναφέρει στον κ. Σαμαρά πρόταση για συγκυβέρνηση, αλλά με τον ίδιο ως πρωθυπουργό και με στόχο την εφαρμογή της συμφωνίας που θα «κλειδώσει» την Τετάρτη στις Βρυξέλλες.
Δεδομένου όμως ότι η απάντηση του κ. Σαμαρά στην πρόταση για συγκυβέρνηση θα είναι και πάλι αρνητική, στο Μαξίμου εξετάζεται η νέα συμφωνία να κυρωθεί από τη Βουλή με 180 ψήφους «ώστε κάθε βουλευτής να τοποθετηθεί για το εάν θέλει το νέο πακέτο βοήθειας ή όχι». Αλλά όπως αναφέραμε ήδη οι βουλευτές δήλωσαν ότι «δεν ξαναψηφίζουμε»
Τέλος, καθοριστικό για τις εξελίξεις θα είναι εάν, πότε και με ποιο τρόπο οι κ. Λοβέρδος, Διαμαντοπούλου και Ραγκούσης θα κάνουν το επόμενο βήμα, μετά το κοινό τους άρθρο της περασμένης Κυριακή
(Πηγές: Βήμα, Καθημερινή, Έθνος, Ελευθεροτυπία)

antinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου