Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011

Έρχεται 65ωρο και συμβάσεις 18μηνης διάρκειας




Της Ρούλας Σαλούρου

Με... υποσχετικές για το άμεσο μέλλον έκλεισε η επίσκεψη της Τρόικας στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, καθώς κατά τη χθεσινή συνάντηση άνοιξε διάπλατα το θέμα της διευθέτησης του χρόνου εργασίας, ενώ όπως φάνηκε, ποτέ δεν έκλεισε το θέμα της μη επέκτασης των επιχειρησιακών συμβάσεων. Όλες οι παρεμβάσεις που ζητήθηκαν και κατά κύριο λόγο συμφωνήθηκαν κατά τη συνάντηση της ελληνικής πλευράς με τους επικεφαλής της ομάδας των δανειστών, οδηγούν σε δραστική μείωση του κόστους των επιχειρήσεων για τις πληρωμές των μισθών αλλά και των υπερωριών.

Αναλυτικά, όπως διαφάνηκε χθες,
το θέμα της μη επέκτασης των κλαδικών συμβάσεων στις επιχειρήσεις που δεν εκπροσωπούνται στις διαπραγματεύσεις παρέμεινε ανοικτό. Παρά τις έντονες διεργασίες και ενστάσεις της υπουργού, κατά την προηγούμενη επίσκεψη των δανειστών, αυτή τη φορά, το θέμα «έκλεισε» με σχετική ευκολία. Κύκλοι του υπουργείου άλλωστε, τόνιζαν ότι οι χθεσινοί επισκέπτες στο υπουργείο, ενημερώθηκαν για την πρωτοβουλία της κ. Κατσέλη να ζητήσει από τους κοινωνικούς εταίρους προτάσεις για την αναβάθμιση του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας και τη δημιουργία αντικειμενικών κριτηρίων για την εφαρμογή της επέκτασης των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Στην πράξη, αυτό σημαίνει πως οι κλαδικές συμβάσεις δεν θα επεκτείνονται αυτόματα, από τον εκάστοτε υπουργό. Θα τεθούν «αντικειμενικά» κριτήρια. Σήμερα, ήδη, αρκετές κλαδικές συμβάσεις που έχουν υπογραφεί, και προβλέπουν αυξήσεις πάνω από αυτές που ορίζει η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, παραμένουν στα συρτάρια του υπουργείου, καθώς η υπουργός δεν υπογράφει την επέκτασή τους. Συνεπώς, ο κανόνας που αναμένεται να τεθεί, θα προβλέπει ως βασική προϋπόθεση για την επέκταση, να μην ορίζονται αυξήσεις μεγαλύτερες από αυτές που προβλέπονται για τους ανειδίκευτους εργάτες...

Παράλληλα, χθες, ξανάνοιξε το θέμα της διευθέτησης του χρόνου εργασίας και μάλιστα σε συνδυασμό με τις εξελίξεις που αναμένονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς αναμένεται να ξανανοίξει το θέμα του 65ωρου. Η ελληνική πλευρά, ήδη, έχει δεσμευτεί για «βελτίωση των ρυθμίσεων που αφορούν τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας και τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου» με πρόβλεψη που υπάρχει στο Μνημόνιο Νο 3. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εμπειρογνώμονες της τρόικας, κατά τις προηγούμενες ημέρες, έθεσαν μετ’ επιτάσεως το θέμα της επέκτασης της διάρκειας των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, έως και 18 μήνες, και μάλιστα με δυνατότητα από τους εργοδότες να λύουν μονομερώς τη σύμβαση, χωρίς την καταβολή αποζημίωσης. Με τον τρόπο αυτό, βασικοί κλάδοι της ελληνικής οικονομίας όπως για παράδειγμα οι Τράπεζες, αναμένεται να προχωρήσουν σε «απολύσεις» χωρίς μεγάλες επιβαρύνσεις. Όσον αφορά τη διευθέτηση, οι συζητήσεις τόσο σε εγχώριο όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αφορούν τη δυνατότητα εφαρμογής 10ωρου όχι μέσα σε διάρκεια 4 μηνών αλλά σε ολόκληρο το χρόνο.

Κατά τη συνάντηση, οι εκπρόσωποι των δανειστών έδωσαν κι ένα τελεσίγραφο στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας. Εάν το αμέσως επόμενο διάστημα δεν υπάρξει αισθητή στροφή των επιχειρήσεων προς τις ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις, η επόμενη νομοθετική παρέμβαση θα αφορά την επέκταση των ατομικών συμβάσεων. Από την πλευρά της η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας επεσήμανε πως ατομικές συμβάσεις υπογράφονται συνεχώς, χωρίς ανάγκη οποιασδήποτε νομοθετικής παρέμβασης, ενώ αποκάλυψε πως η κ. Κατσέλη έχει αναλάβει πρωτοβουλία να ζητήσει από το υπουργείο Δικαιοσύνης επιτάχυνση των δικονομικών διαδικασιών σύστασης συνδικαλιστικών οργανώσεων που σήμερα απαιτεί περίπου οκτώ μήνες. Να σημειωθεί πως σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη περισσότερες από 600 αιτήσεις για τη σύσταση επιχειρησιακών σωματείων έχουν κατατεθεί στα πρωτοδικεία, που οδηγεί τους επικεφαλής του υπουργείου στο συμπέρασμα, ότι εφόσον συσταθούν τα επιχειρησιακά αυτά σωματεία, θα τρέξουν και οι διαδικασίες υπογραφής των ειδικών επιχειρησιακών συμβάσεων. Από την πλευρά τους πάντως, οι εκπρόσωποι της Τρόικας άσκησαν πιέσεις, ώστε εάν δεν υπάρξει απτό αποτέλεσμα το αμέσως επόμενο διάστημα, να αλλάξει ο νόμος.

Κατά τη χθεσινή συνάντηση επιβεβαιώθηκε επίσης ότι, εντός του 2011 προωθούνται σκληρές αλλαγές στα επικουρικά ταμεία, καθώς οι αναλογιστικές μελέτες που θα ξεκινήσουν δεν αναμένεται να δείξουν θετικά αποτελέσματα για την πλειοψηφία των ταμείων. Σύμφωνα με το υπουργείο, συμφωνήθηκε πως οι πρώτες αναλογιστικές μελέτες για τα επικουρικά ταμεία θα κατατεθούν μέσα στους επόμενους τρεις μήνες. Βάσει των αποτελεσμάτων τους, θα δρομολογηθούν αλλαγές σε όποια Ταμεία χρειασθεί από τις αρχές του 2012 και θα δρομολογηθούν οι περαιτέρω αναγκαίες ενοποιήσεις. Συζητήθηκε επίσης, η πορεία ενοποίησης των κλάδων υγείας των ασφαλιστικών ταμείων η οποία ψηφίζεται αυτή την εβδομάδα στη Βουλή και η πορεία συγκρότησης του Εθνικού Οργανισμού Παροχών Υγείας (ΕΟΠΥ) ενώ οι δανειστές ενημερώθηκαν και για το χρονοδιάγραμμα διεξαγωγής του διαγωνισμού για την υποστήριξη της εφαρμογής του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στην πλήρη ανάπτυξή του.

peripatris
capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου