Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011

Κομβικός ο ρόλος του EFSF στην ελληνική κρίση, θα επαναγοράζει ομόλογα, θα εγγυάται ρευστότητα και κεφάλαια των τραπεζών - Νέο πακέτο με επιτόκιο 3,5% και εμπλοκή ιδιωτών - Έρχεται το selective default


(upd9)Κομβικό ρόλο θα διαδραματίσει το EFSF για την αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης χρέους και τη σταθερότητα τόσο του ελληνικού όσο και του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου, καθώς θα παρεμβαίνει στη δευτερογενή αγορά ομολόγων ενώ θα εμπλακεί στη διαδικασία επιμήκυνσης (roll over) των ελληνικών ομολόγων. Ακόμη παραμένει άγνωστο το ποσό που θα έχει στη διάθεση του το Ταμείο, αφού θα ενισχύσει κεφαλαιακά τις τράπεζες της ευρωζώνης και θα μπορεί να επεμβαίνει προληπτικά στην πιστή εφαρμογή των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής των χωρών.

Ωστόσο, αυτές οι προτάσεις φαίνεται ότι θα καταστήσουν αναπόφευκτη την αξιολόγηση της Ελλάδας σε βαθμολογικό καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας, δηλαδή "selective default". Το selective default αποτελεί βαθμολογικού τύπου χρεοκοπία την οποία θα οριοθετήσουν οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης Moody's, Fitch και S&P. Εάν τελικώς οι προτάσεις συζητούνται στη σύνοδο κορυφής οδηγήσουν σε SD αυτό θα μπορούσε να συμβεί μέσα στις επόμενες 24 ώρες.
Την ίδια ώρα έχουν ήδη αρχίσει να διαρρέουν οι πρώτες πληροφορίες για το κείμενο συμπερασμάτων που θα συζητηθούν σε λίγες ώρες στη Σύνοδο, με την ΕΚΤ να φαίνεται ότι έχει αποδεχτεί τελικά την πιθανότητα να οδηγηθεί η Ελλάδα σε Selective Default. Μέχρι τώρα έχει γίνει γνωστό ότι το επιτόκιο δανεισμού της Ελλάδας θα διαμορφωθεί στο 3,5% με σημαντική εμπλοκή και διεύρυνση του ρόλου του EFSF στη διαχείριση του ελληνικού χρέους, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι θα παρασχεθούν εγγυήσεις στα ελληνικά ομόλογα ακόμη και αν υπάρξει αξιολόγηση χρεοκοπίας.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις παραμέτρους που έχουν διαρρεύσει:
Για το χρέος:
-Το επιτόκιο δανεισμού της Ελλάδας από το EFSF θα μειωθεί στο 3,5%
-Οι όροι του ρόλου του EFSF θα εφαρμοστούν και στην Πορτογαλία και στην Ιρλανδία
-Νέα επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής του νέου δανείου των 110 δις. ευρώ για τουλάχιστον 15 χρόνια
-Το roll over των ελληνικών ομολόγων θα αφορά αυτά που λήγουν μέχρι και το 2019, και θα μετατραπούν σε 30ετή
Για τις τράπεζες:
-Το EFSF θα μπορεί να ενισχύει κεφαλαιακά τον τραπεζικό κλάδο μέσω δανείων προς τις κυβερνήσεις.
-Το κόστος επανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών θα φτάσει τα 25 δις. ευρώ
Οι προτάσεις του Ινστιτούτου Διεθνούς Χρηματοοικονομικής (IIF)
-Τρεις οι παράμετροι συμμετοχής των ιδιωτών στο σχέδιο της Ελλάδας: επαναγορά, roll over, ανταλλαγή (swap)
-Συμμετοχή στο πρόγραμμα του 90% των ιδιωτών
-Θα ανταλλαγούν ομόλογα ύψους 135 δις. ευρώ με νέα διάρκειας 30 ετών
-Αύξηση της μέσης περιόδου ωρίμανσης από τα 6,8 χρόνια στα 19,8 χρόνια
Ωστόσο εξαίρεση του τραπεζικού φόρου από το μηχανισμό στήριξης της Ελλάδας αποφασίστηκε στη διάρκεια της χθεσινοβραδινής συνάντησης των ηγετών της Γερμανίας και της Γαλλίας, η οποία κατέληξε σε συμφωνία για την Ελλάδα.
«Θα πρέπει να υποθέσετε ότι δεν θα υπάρξει τραπεζικός φόρος» δήλωσε ευρωπαϊκή πηγή στο Reuters, προσθέτοντας ότι ο πρόεδρος της ΕΚΤ συμφωνεί με αυτήν τη θέση.
Παράλληλα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να τεθεί στην Ελλάδα η αξιολόγηση του selective default δηλαδή της βαθμολογικής χρεοκοπίας αν και διαβεβαίωσε ότι θα κάνουν τα πάντα για να το αποφύγουν, ο πρόεδρος του Eurogroup, Z. C. Juncker, επισημαίνοντας ότι κατά τη χθεσινή συνάντηση βρέθηκε κάποια κοινή γραμμή πλεύσης μεταξύ Γερμανίας και Γαλλίας, ενώ οι λεπτομέρειες του νέου πακέτου της Ελλάδας θα συζητηθούν στην σύνολο κορυφής.
Την ίδια ώρα, γαλλικές πηγές αναφέρουν ότι το σχέδιο συμφωνίας της σημερινής Συνόδου Κορυφής των ευρωπαίων ηγετών προβλέπει περικοπή του δημοσίου χρέους της Ελλάδας και κινδυνεύει να συνεπάγεται «στάση πληρωμών».
Μείωση του επιτοκίου αναμένεται να υπάρξει και στα δάνεια της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας.
bankingnews.gr

alexander-hellas.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου