Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2012

«Μίκης Μάντακας» - "PRESENTE"!!


Ο Μίκης Μάντακας φοιτητής, δολοφονήθηκε με δύο σφαίρες στις 28/2/75 στη Ρώμη στην ηλικία 21 ετών.
Δολοφονήθηκε στην οδό Ottaviano 9 στη Ρώμη έπειτα από συγκρούσεις που γίνονταν κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, για την τρομοκρατική επίθεση ακροαριστερών στο σπίτι πολιτικού τους αντιπάλου, που στοίχησε την ζωή των παιδιών του τα οποία κάηκαν ζωντανά. στη Rogo di Primavalle.
Οι συγκρούσεις ήταν συχνές και βίαιες στην Ιταλία μετά από το 1972, με τις Ερυθρές Ταξιαρχίες να αλωνίζουν ένοπλες στους δρόμους.




Την ημέρα της δολοφονίας ομάδα αριστερών διαδηλωτών φτάνει έξω από το δικαστικό μέγαρο και συγκρούεται με την αστυνομία, στην πρώτη σειρά των διαδηλωτών είναι ο 21χρονος Alvaro Lojacono, ο οποίος κάποια στιγμή αποκόπτετε από το σώμα της πορείας. Στη διάρκεια της διακοπής της ακρόασης ακροαριστεροί, μεταξύ των οποίων οι Lojacono και Fabrizio Panzieri επιχειρούν επίθεση στα γραφεία του Πανεπιστημιακού Μετώπου Εθνικής Δράσης. Ο Μάντακας με τους συναγωνιστές του αμύνονται και απωθούν τους επιτιθέμενους στην Piazza Risorgimento. Εκεί αρχίζουν να πέφτουν βροχή από σφαίρες από την μεριά των επιτιθέμενων αριστεριστών. Η σφαίρα που δέχτηκε από 38αρι όπλο που κρατούσε ο Lojacono σταμάτησε τον Μίκη στην γωνία της πλατείας. Δυο ώρες αργότερα στις 18:45 ακριβώς η καρδιά του Μίκη Μάντακα έπαψε να χτύπα….
Ώρες αργότερα θα φτάσει στην πλατεία η κοπέλα του, μπροστά στο πρόχειρο μνημείο με κεριά που ήδη έχουν φτιάξει οι συναγωνιστές του. Μπροστά στους εκατοντάδες συγκεντρωμένους φοιτητές, θα γράψει στο βιβλίο συλλυπητηρίων ένα ποίημα, που έμελε να γίνει τραγούδι – σύμβολο της γενιάς εκείνης.
Όσο για τo Lojacono χάρη στην οικογενειακή και κοινοβουλευτική κάλυψη κατάφερε να ξεφύγει και να μην εκτίσει ούτε μια μέρα ποινής για τον άδικο θάνατο του 21χρονου Έλληνα φοιτητή, ενώ φυλακίστηκε 11 χρόνια για τη δολοφονία του δικαστή Tartaglione…
Οι Ιταλοί συναγωνιστές του, μερικοί εκ των οποίων πλέον είναι μέλη της Ιταλικής κυβέρνησης, όπως κάθε χρόνο, θα πραγματοποιήσουν μία σιωπηρή - πένθιμη πορεία στο κέντρο της Ρώμης που θα καταλήξει στο σημείο που έπεσε νεκρός από σφαίρες ακροαριστερών.
Την νύχτα στη γωνιά της οδού Ottaviano στην Piazza Risorgimento η οποία έχει άτυπα μετονομαστεί σε Piazza Mantakas, δυο νέοι θα μεταφέρουν και πάλι το πορτραίτο του Μίκη, από τα γραφεία, να αντικρίζει τους συναγωνιστές του και μετά την απόλυτη σιγή θα ακουστεί σε όλη την Ρώμη:
«Μίκης Μάντακας» - "PRESENTE!"(ΠΑΡΩΝ)!
Φυσικά στην Ελλάδα το όνομα Μίκης Μάντακας είναι άγνωστο. Έπρεπε λοιπόν, εκτός από τον θάνατο να καταδικαστεί και σε λήθη. Ο λόγος προφανής… Οι ομοϊδεάτες των δολοφόνων του είναι τα σημερινά αγαπημένα παιδιά των ΜΜΕ και της σύγχρονης νομενκλατούρας που μας εξουσιάζει…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου