Δευτέρα 4 Απριλίου 2011

Αναλυτές: Η ΕΚΤ θα δώσει τη χαριστική βολή σε Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία



Η ΕΚΤ αναμένεται αυτήν την εβδομάδα να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων του ευρώ κατά 25 μονάδες βάσης, σε μία προσπάθεια αντιμετώπισης του πληθωρισμού που αποτελεί πλέον απειλή για την οικονομία της Ευρωζώνης, παρά τις συνεχιζόμενες έντονες ανησυχίες για την οικονομική υγεία της Ελλάδας, της Πορτογαλία και την Ιρλανδίας. Η απόφαση αυτή της ΕΚΤ είναι καταστροφική, σύμφωνα με τους αναλυτές και θα σκοτώσει τις τρεις πιο αδύναμες αυτές χώρες τις περιφέρειας.
Οπως σημειώνει ο κ. Carl Weinberg, επικεφαλής οικονομολόγος της High Frequency Economics, η ΕΚΤ θα ανακοινώσει μία εντελώς λάθος και καταστροφική απόφαση. Η αύξηση των επιτοκίων θα ωθήσει το κόστος δανεισμού των χωρών της ευρωπαϊκής περιφέρειας στα ύψη, με την υπο-ομάδα των PIG ( Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ελλάδα) -που η αγορά έχει αρχίσει να την διαχωρίζει πια ξεκάθαρα από το σύνολο της περιφέρειας και τα PIIGS ( Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ιρλανδία, Ελλάδα και Ισπανία) - να αναμένεται να αποτύχουν οριστικά.

Οπως τονίζει, η Πορτογαλία κινδυνεύει να μην μπορέσει να ανταπεξέλθει στις δανειακές της υποχρεώσεις της 15ης Απριλίου. Το κόστος της διάσωσης του τραπεζικού κλάδου της Ιρλανδίας εκτινάσσεται σε δυσθεώρητα ύψη. Και η Ελλάδα βρίσκειαι στα όρια της αποτυχίας της επίτευξης των στόχων του προγράμματος του ΔΝΤ. Η οικονομική καταστροφή τους είναι με λίγα λόγια, βέβαιη…

Ο κ. Weinberg επισημαίνει επίσης πως εάν η Ελλάδα αποτύχει στους στόχους των εσόδων ( πάλι ), το ΔΝΤ και το EFSF μπορεί να σταματήσουν την παροχή χρηματοδότησης στη χώρα, ακόμη και μέσα στον επόμενο μήνα. Αυτό, όπως προσθέτει, δεν μπορεί να μην το βλέπει η ΕΚΤ και να μην αντιλαμβάνεται πως είναι η χειρότερη χρονική στιγμή για να προχωρήσει σε αύξηση των εποτοκίων του ευρώ.

Ο οικονομολόγος πιστεύει πως η απόφαση του κ. Τρισέ να αυξήσει τα επιτόκια, δεν θα έχει κανέναν αντίκτυπο στον πληθωρισμό, αλλά όπως προειδοποιεί, μπορεί να αποτελέσει τη χαριστική βολή στην τραπεζική κρίση της Ευρωζώνης.

Οπως σημειώνει, σύμφωνα με τα στοιχεία της περασμένης εβδομάδας για την βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση της ΕΚΤ, αποκαλύπτεται πως 174 τράπεζες δεν μπόρεσαν να δανεισθούν αρκετή ρευτότητα από τις αγορές για να ικανοποίησουν το μίνιμουμ των κεφαλαιακών τους απαιτήσεων.

Σύμφωνα με την γνώμη του κ. Weinberg, ακόμη και μία μικρή αύξηση της τάξης των 25 μ.β, θα αυξήσει το κόστος χρηματοδότησης των προβληματικών τραπεζών, οι οποίες δεν μπορούν ήδη στα σημερινά χαμηλά επιτόκια, να αντλήσουν ρευστότητα από την αγορά.

Οπως προειδοποιεί, η διεύρυνση του κύκλου των αποτυχημένων τραπεζών, αποτελεί ένα σενάριο-εφιάλτη για την Ευρωζώνη, και θα οδηγήσει σε καταστροφή την κρίση χρέους της περιοχής. Οπως πολύ χαρακτηριστικά τονίζει, το να χτυπάει κανείς ένα… πεθαμένο άλογο – όπως θεωρείται πλέον η οικονομία της Ευρωζώνης – δεν αναμένεται να έχει θετικά αποτελέσματα.

Στα ίδια πλαίσια κινείται και η άποψη του Προέδρου της FX Concepts, κ. John Τaylor ο οποίος σημειώνει πως η Ευρώπη, με όλη αυτή την λιτότητα που επιβάλεται στις αδύναμες χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, θα βρεθεί σε ύφεση μέχρι τα τέλη του 2011. Οπως τονίζει, είναι μαθηματικά βάβαιο πως οδηγούμαστε σε αναδιαρθρώσεις χρεών και τουλάχιστον μία χρεοκοπία στην περιοχή...


Ελευθερία Κούρταλη

ekourt@kerdos.gr 


mpikanstinpoli

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου