Τρίτη 12 Απριλίου 2011

Γερμανικό τελεσίγραφο αναδιάρθρωσης χρέους εντός του 2011


Την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους μέσα στο 2011 είναι αποφασισμένη να επιβάλλει η γερμανική κυβέρνηση, δηλώνοντας με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, ότι δεν πρόκειται να εγκρίνει νέα χρηματοδότηση της Ελλάδας από το EFSF το 2012. Άλλωστε, το γερμανικό τραπεζικό σύστημα έχει πλέον πολύ λίγα να χάσει ακόμη και από ένα «κούρεμα» πιστωτών, αφού και η πλέον εκτεθειμένη τράπεζα, η Commerzbank, ενισχύει σημαντικά την κεφαλαιακή βάση της.
Από την Κομισιόν διαψεύσθηκε το δημοσίευμα του “Spiegel”, σύμφωνα με το οποίο οργανώθηκε έκτακτη τηλεδιάσκεψη κορυφαίων υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης και του Ζαν Κλωντ Τρισέ το Σάββατο, 2 Απριλίου, για να συζητηθεί το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Στην τηλεδιάσκεψη, σύμφωνα με το δημοσίευμα, αυτός που σταμάτησε τη συζήτηση για αναδιάρθρωση ήταν ο πρόεδρος της ΕΚΤ.
Όμως, ουδείς διέψευσε το πιο ουσιώδες, ίσως, κομμάτι του ρεπορτάζ του γερμανικού περιοδικού, το οποίο προδιαγράφει με αρκετή σαφήνεια την κατάληξη του ελληνικού «δράματος»:
-        Το 2012, δηλαδή ένα χρόνο πριν από τις κρίσιμες γερμανικές εθνικές εκλογές, η Ελλάδα θα παραμένει αποκλεισμένη από τις αγορές και θα ζητήσει χρηματοδοτική στήριξη από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Οικονομικής Σταθερότητας (EFSF), το οποίο τυπικά έχει πλέον τη δυνατότητα, μετά τις αποφάσεις της 25ης Μαρτίου, να αγοράζει ομόλογα από την πρωτογενή αγορά.
-        «Η μόνη πιθανή εναλλακτική λύση αντί της ελεγχόμενης χρεοκοπίας της Ελλάδας είναι η παροχή πρόσθετης οικονομικής βοήθειας στη χώρα», σημειώνει το “Spiegel”. «Όμως», τονίζει, «ο Σόιμπλε ξεκαθάρισε στον Τρισέ ότι είναι εξαιρετικά απρόθυμος να προσφέρει στους Έλληνες άλλο ένα γύρο βοήθειας. Ο Σόιμπλε δικαιολογεί αυτή την άρνηση, με το επιχείρημα ότι δεν θα μπορούσε ποτέ να περάσει από τη Βουλή μια πρόταση για τη χορήγηση πρόσθετης οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα».
-        Στο ρεπορτάζ του, το περιοδικό αποφεύγει να σημειώσει το αυτονόητο: ότι, δηλαδή, η παροχή ενός ακόμη δανείου στην Ελλάδα το 2012 θα είχε πιθανότατα ολέθριες συνέπειες για τον κυβερνώντα συνασπισμό στις εκλογές του 2013. Ο μεγαλύτερος φόβος των Γερμανών ψηφοφόρων αυτή την περίοδο είναι ότι θα βρεθεί η Γερμανία παγιδευμένη σε αιώνια προγράμματα στήριξης των ασθενών οικονομιών της περιφέρειας. Το “Spiegel” παραθέτει δήλωση ακόμη και από αρμόδιο στέλεχος των Σοσιαλδημοκρατών, που ως τώρα είχαν τηρήσει διαφορετική στάση έναντι της Ελλάδας, ο οποίος δηλώνει ότι δεν δικαιολογείται πλέον η χρήση χρημάτων των φορολογουμένων για την ανακούφιση των τραπεζών και άλλων πιστωτών του ιδιωτικού τομέα, με την παροχή δανείων στην Ελλάδα.
-        Σε αυτό το άκρως δυσμενές για την Ελλάδα πλαίσιο, η στρατηγική του Σόιμπλε, όπως περιγράφεται από το “Spiegel”, είναι απλή, αν και δυσάρεστη για τον Ζαν Κλωντ Τρισέ: η γερμανική κυβέρνηση δεν μπορεί να πιέσει ευθέως την ελληνική να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση χρέους, αλλά δεν μπορεί και να τη σταματήσει, αν επιδιώξει οικειοθελώς να προκαλέσει μια αναδιαπραγμάτευση του χρέους με τους πιστωτές. Κάτι που, όπως όλα δείχνουν, θα είναι υποχρεωμένη να πράξει, ελλείψει άλλων εναλλακτικών λύσεων, αφού από το 2012 η χώρα είναι υποχρεωμένη να αντλήσει κεφάλαια από τις αγορές και η Γερμανία αποκλείει την παροχή νέων χρηματοδοτήσεων από το EFSF.
Η ανανεωμένη αποφασιστικότητα της Γερμανίας να εξωθήσει την Ελλάδα σε αναδιάρθρωση χρέους εξηγείται και από τα νέα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί κατά τους μήνες εφαρμογής του μνημονίου στο γερμανικό τραπεζικό σύστημα. Οι προβληματικές περιφερειακές τράπεζες της χώρας έχουν περιορίσει πλέον σε πολύ χαμηλά επίπεδα (λίγων εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ για την καθεμιά) την έκθεσή τους σε ελληνικά ομόλογα. Η Deutsche Bank την έχει μειώσει στο τέλος του 2010 ελαφρώς πάνω από το 1 δις. ευρώ, ποσό πολύ μικρό για μια τράπεζα του μεγέθους της. Η Commerzbank, που έχει και τη μεγαλύτερη έκθεση σε ελληνικό κίνδυνο (σχεδόν 3 δις. ευρώ) δρομολογεί ήδη μεγάλη αύξηση κεφαλαίου.
Μετά και τη χθεσινή ανακοίνωση απογοητευτικών δημοσιονομικών στοιχείων για το πρώτο τρίμηνο, που επιβεβαιώνουν ότι η ύφεση βουλιάζει τα έσοδα του προϋπολογισμού και διαμορφώνει την απόκλιση στην εκτέλεση του τακτικού προϋπολογισμού στα επίπεδα του 1,5 δις. ευρώ, η θέση της Γερμανίας ενισχύεται αποφασιστικά: όσο και αν προσπαθήσει η ελληνική κυβέρνηση, η αντίστροφη μέτρηση για το «πάγωμα» εκταμίευσης μιας από τις επόμενες δόσεις του διεθνούς δανείου έχει στην πραγματικότητα αρχίσει, καθιστώντας δραματικά επίκαιρη τη χθεσινή δήλωση του επικεφαλής του γερμανικού ινστιτούτου IFO, Χανς Βέρνερ Σιν. «Είναι προφανές ότι η Ελλάδα έχει χρεοκοπήσει. Πρέπει να βάλουμε το χρέος στο τραπέζι και να απελευθερώσουμε αυτήν την χώρα από ένα μέρος του τεράστιου χρέους της», δήλωσε ο Γερμανός οικονομολόγος, τακτικός συνομιλητής του Σόιμπλε και της Μέρκελ.
Έτσι, το «μπαλάκι» περνά στο γήπεδο της κυβέρνησης της Αθήνας και του οίκου Lazzard, συμβούλου της από την άνοιξη του 2010 σε θέματα διαχείρισης χρέους. Η Lazzard καλείται μέχρι το τέλος του χρόνου να βρει μια φόρμουλα αναδιάρθρωσης του χρέους αποδεκτή από τους ιδιώτες πιστωτές της Ελλάδας, την οποία θα «ευλογήσουν» οι ισχυρές οικονομικά χώρες της ευρωζώνης, υπό το φόβο μιας διαρκούς υποχρέωσης χρηματοδοτικής στήριξης της Ελλάδας, στην οποία αντιδρούν με σφοδρότητα οι ψηφοφόροι του πλούσιου Βορρά.
mpikanstinpoli

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου