Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

Λιγοστεύει συνεχώς το καλάθι του Jeffrey για τις 24-25 Μαρτίου


Είχαμε γράψει ότι η επιμήκυνση του δανείου και η μείωση των επιτοκίων ήταν προεξοφλημένα και δεν ήταν αυτά η «επιτυχία» της Ελλάδας στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής. Επιτυχία πραγματική θα μπορούσε να ειπωθεί η έστω και δειλή απόφαση της ΕΕ να μπορεί το Ευρωπαϊκό Ταμείο Σταθερότητας EFSF να αγοράζει κρατικά ομόλογα από χρεωμένες χώρες, όπως η Ελλάδα. Θα μπορεί δηλαδή να αγοράζει χρέος προκειμένου αυτή η χώρα να μη χρεοκοπήσει. Ήταν πολύ σημαντική απόφαση η οποία πανηγυρίστηκε και από τον Γ. Παπανδρέου.


Όμως, τα όνειρα κρατούν λίγες ημέρες, κι έτσι, το σχέδιο αυτό της Μέρκελ τινάζεται στον αέρα από τη γερμανική Βουλή η οποία αποφάσισε να βάλει «φρένο» στην αγορά ομολόγων προβληματικών χωρών από το EFSF. Κι αυτό διότι στο ταμείο θα έπρεπε να συνεισφέρουν οι χώρες και τα περισσότερα φυσικά να πληρώσουν οι Γερμανοί. Η πρόταση του Χριστιανοκοινωνικού κόμματος ψηφίστηκε από την γερμανική Βουλή και προκάλεσε ισχυρό πλήγμα στην πολιτική της Μέρκελ, μόλις μια εβδομάδα μετά την ομόφωνη απόφαση των Βρυξελλών.
Αν και η απόφαση δε δεσμεύει τη γερμανική κυβέρνηση εντούτοις δημιουργεί σοβαρά προβλήματα κάθε φορά που η Βουλή θα αποφασίζει για την ενίσχυση του ταμείου.
Είναι, επίσης, κακός προάγγελος για την Ελλάδα αφού στη σύνοδο της 24-25 Μαρτίου θα πρέπει πλέον να κρατάμε μικρό καλάθι αφού οι Γερμανοί μας «χαστούκισαν» για τα καλά.

antinews

greeknation

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου