Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

Σε αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους επιμένει το Ifo

Την άποψη ότι η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της επανέλαβε σήμερα Τετάρτη ο διευθυντής του γερμανικού οικονομικού ινστιτούτου Ifo, Χανς Βέρνερ Ζιν.


Ο Γερμανός οικονομολόγος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ αντικρούει το σενάριο δανειοδότησης της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοδοτικής Σταθερότητας για επαναγορά του χρέους της και προτρέπει την Ελλάδα να προχωρήσει σε συμφωνία με τους πιστωτές της αναδιάρθρωση του χρέους.

«Η Ελλάδα θα ήταν προτιμότερο να συμφωνήσει αναδιάρθρωση του χρέους της με τις τράπεζες, αυτές μπορούν να της χορηγήσουν νέες πιστώσεις αντικαθιστώντας τα παλιά χρέη», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος αντιτάσσεται στα σχέδια των Βρυξελλών υποστηρίζοντας ότι στην πραγματικότητα «πρόκειται ξανά για την έκδοση ευρωομολόγων με νέο όνομα και νέα αιτιολόγηση, πρόκειται για κοινοτικοποίηση των παλιών χρεών».

Προσθέτει δε ότι ο μηχανισμός του Λουξεμβούργου δανείζεται τα χρήματα «στο δικό μας όνομα, εμείς πρέπει να εγγυηθούμε και εν τέλει να πληρώσουμε».

Προτείνει δε στην Ελλάδα να φορολογήσει τους πλούσιους πολίτες της που σήμερα κάνουν τις δουλειές τους στη μαύρη αγορά ή να μειώσει τις χωρίς μέτρο υψηλές αποδοχές στις κρατικές επιχειρήσεις.

Ο επιφανής Γερμανός οικονομολόγος ασκεί κριτική και στη διαχείριση της κρίσης από την ΕΕ. Οπως τονίζει, το Μάιο του 2010 για να αποκρούσει η Ευρώπη την επίθεση των κερδοσκόπων κατά της Ελλάδας, αντί να παραβιάσει τη συνθήκη του Μάαστριχτ, έπρεπε να συνταχθεί με τις ΗΠΑ και να απαγορευτούν ακάλυπτες πωλήσεις ελληνικών ομολόγων.

tovima

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου