Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

Η Χεζμπολάχ κυβερνάει πλέον το Λίβανο…ΞΕΚΙΝΗΣΕ..

Όλα δείχνουν ότι ο υποψήφιος της Χεζμπολάχ για την πρωθυπουργία του Λιβάνου θα εκλεγεί, σε μια εξέλιξη με διάφορες επιπτώσεις τοπικές και περιφερειακές.

Με την πιθανότατη πλέον εκλογή του δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία, πρώην πρωθυπουργού Νατζίμπ Μικάτι, ο οποίος βέβαια έχει τη φήμη μετριοπαθούς και σώφρονα πολιτικού, η Χεζμπολάχ θα ελέγχει την κυβέρνηση του Λιβάνου. Για την τελική καταγραφή της επικράτησης, χρειάζονται οι 65 ψήφοι από το Κοινοβούλιο των 128 εδρών. Τον Μικάτι θα υποστηρίξει και ο Δρούζος ηγέτης, Ουαλίντ Τζουμπλάτ, που ελέγχει 11 έδρες στο Κοινοβούλιο.
Εξίσου όμως σημαντική είναι η παρατήρηση ότι η επιλογή του συγκεκριμένου προσώπου αποτελεί και νέο μήνυμα της σιιτικής οργάνωσης ότι επιθυμεί την πλήρη ενσωμάτωσή της στο λιβανέζικο πολιτικό σύστημα. Δεν είναι λίγες οι φορές που η Χεζμπολάχ κάνει προσπάθειες να εμφανιστεί ως μια ισχυρή μεν – και από στρατιωτικής απόψεως – πολιτική δύναμη, η οποία όμως ενδιαφέρεται αυθεντικά για τα συμφέροντα του Λιβάνου.

Θα μπορούσε μάλιστα να καταγραφεί και μια ακόμα πιο προωθημένη σκέψη – εικασία, ότι η Χεζμπολάχ με την επίδειξη διαλλακτικότητας, ενδεχομένως να επιχειρεί και τη μερική αυτονόμησή της, την αποτίναξη της «ρετσινιάς» ότι λειτουργεί αποκλειστικά ως «μακρύ χέρι» του Ιράν στην περιοχή. Ανακοίνωσε μάλιστα, ότι σε περίπτωση υπερψήφισης του υποψηφίου της στην πρωθυπουργία, τότε θα επιδιωχθεί και η συμμετοχή στην κυβέρνηση συνεργασίας του κόμματος του πρώην πρωθυπουργού , Σαάντ Χαρίρι. Ο τελευταίο βέβαια, απέρριψε αυτή την προοπτική.
Όπως όμως συμβαίνει σχεδόν πάντα, η οικονομική εξάρτησή της από το θεοκρατικό καθεστώς του Ιράν, αλλά και κάποιες πληροφορίες περί ευθείας απειλής εναντίον της ιδίας της ζωής του ηγέτη της, σεΐχη Χασάν Νασράλα, πέραν της μόνιμης απειλής ανατροπής του από την ηγεσία της οργάνωσης, δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια για πιο προωθημένες πολιτικές πρωτοβουλίες. Ταυτόχρονα, η στρατιωτική δραστηριοποίηση τα οργάνωσης έχει φέρει ουκ ολίγα δεινά στην περιοχή και το Λίβανο ειδικότερα, όπως για παράδειγμα η στρατιωτική σύγκρουση του θέρους του 2006.

Τουλάχιστον το παρόν διάστημα, η Χεζμπολάχ δείχνει να μην επιθυμεί τη διατάραξη της όποιας γαλήνης επικρατεί στην περιοχή και έχει επικεντρώσει τις προσπάθειές της στην πολιτική και στρατιωτική της ισχυροποίηση, η οποία όπως προαναφέρθηκε, προορίζεται και για την πολιτική της επιβίωση, πέραν των όποιων ιδεολογικοποιημένων διακηρύξεων περί αντιμετώπισης του Σιωνιστή εχθρού…

Όλα αυτά βέβαια μένουν να αποδειχθούν, ενώ το μόνο βέβαιο είναι ότι προς το παρόν κατόρθωσε να συγκεντρώσει την απαραίτητη πλειοψηφία για την εκλογή του εκλεκτού της στη θέση του πρωθυπουργού, κάτι που αδιαμφισβήτητα συνιστά σημαντική πολιτική νίκη.

defencepoint
1453-2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου