Σε θρίλερ, που θα κριθεί και πάλι την ύστατη ώρα, στη σημερινή συνάντηση του νέου «τσάρου» της Οικονομίας με τους εκπροσώπους της τρόικας, εξελίσσεται η διαπραγμάτευση του Μεσοπρόθεσμου, καθώς η κυβέρνηση δέχεται ασφυκτική πίεση από την τρόικα για αλλαγή του μείγματος πολιτικής, που οδηγούν με μαθηματική βεβαιότητα σε αποφάσεις-σοκ για απολύσεις σε φορείς, οργανισμούς και επιχειρήσεις του Δημοσίου....
Σύμφωνα με πληροφορίες, το φοροεισπρακτικό «πακέτο» που επεξεργάσθηκε ο Γ. Παπακωνσταντίνου βρίσκεται στο στόχαστρο της τρόικας και τα περισσότερα μέτρα αυτής της κατηγορίας έχουν τεθεί υπό αμφισβήτηση, ανοίγοντας «τρύπες» δισεκατομμυρίων στο φετινό πρόγραμμα λιτότητας, που έχει στόχο την εξοικονόμηση τουλάχιστον 6,5 δισ. ευρώ μέσα στο β’ εξάμηνο του έτους.
Η αμφισβήτησή, όμως, δεν είναι μόνο εξωτερική: και ο νέος υπουργός Οικονομικών έχει αναζητήσει από την περασμένη εβδομάδα περιθώρια αλλαγών στα εισπρακτικά μέτρα, σε μια προσπάθεια να «χρυσώσει το χάπι» του νέου μνημονίου και να εντείνει την πίεση για συναίνεση στην ηγεσία της ΝΔ, που έχει διαφωνήσει έντονα με τη φοροεισπρακτική κατεύθυνση των μέτρων -για «φάρμακο που σκοτώνει τον ασθενή», έκανε λόγο χθες, μιλώντας στους “Financial Times” ο Αντ. Σαμαράς.
Οι φήμες που κατακλύζουν από χθες τα δημοσιογραφικά γραφεία κάνουν λόγο για διαπραγμάτευση μέτρων που θα επιταχύνουν τη μείωση προσωπικού στο ευρύτερο Δημόσιο, ώστε η σχεδιαζόμενη συνολική απομάκρυνση του 20% του προσωπικού (150.000 υπάλληλοι) να ολοκληρωθεί μέσα στον επόμενο ενάμιση χρόνο και όχι να μοιρασθεί σε όλη τη διάρκεια εφαρμογής του προγράμματος, όπως σχεδίαζε αρχικά το υπ. Οικονομικών. Το σοκ απολύσεων είναι πολύ πιθανό να έλθει από δύο κατευθύνσεις:
-Στις επιχειρήσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα και ειδικά στις ζημιογόνες εταιρείες συγκοινωνιών, θα δοθεί εντολή στις διοικήσεις να προχωρήσουν σε καταγραφή πλεονάζοντος προσωπικού. Οι υπάλληλοι αυτοί -που δεν είναι σαφές ακόμη με ποια κριτήρια θα επιλεγούν- θα οδηγηθούν σε 12μηνη «εφεδρεία», με καταβολή του 60% των αποδοχών τους και στη συνέχεια (εντός του 2012) θα απολυθούν. Ελάχιστοι εξ αυτών θα έχουν τη δυνατότητα να διεκδικήσουν άλλες θέσεις στο Δημόσιο, καθώς οι «μετατάξεις» αυτού του είδους θα εμπίπτουν στον κανόνα των πέντε αποχωρήσεων για κάθε πρόσληψη.
-Σε φορείς και οργανισμούς του Δημοσίου που θα καταργηθούν ή θα συγχωνευθούν με άλλους θα εφαρμοσθεί το ίδιο μέτρο της «εργασιακής εφεδρείας», που αποτελεί «προθάλαμο απόλυσης». Με τη διαφορά, όμως, ότι υπάρχει πλέον ισχυρή πίεση για την εφαρμογή ενός πολύ τολμηρότερου προγράμματος «λουκέτων» από αυτό που διστακτικά σχεδιάζει η κυβέρνηση και μάλιστα να προχωρήσει η εφαρμογή του μέσα στο β’ εξάμηνο του έτους, με γρήγορο ρυθμό και όχι με τις αργόσυρτες διαδικασίες που έχει επιλέξει ως τώρα η κυβέρνηση.
Ουσιαστικά, για το ΠΑΣΟΚ φαίνεται ότι πλησιάζει η ώρα της... αναμέτρησης με τον εαυτό του, καθώς η επιβολή όλο και περισσότερων φορολογικών επιβαρύνσεων, κατά κανόνα στους ίδιους, ειλικρινείς φορολογούμενους, ώστε να διασώζεται η «ιερή αγελάδα» της απασχόλησης στο Δημόσιο, φαίνεται ότι εξαντλεί τα όριά της, όχι μόνο επειδή προς αυτή την κατεύθυνση θέλει να κινηθεί η τρόικα, αλλά και επειδή η διαρκής αύξηση των φορολογικών επιβαρύνσεων δημιουργεί εκρηκτικό κοινωνικό και πολιτικό κλίμα και λειτουργεί σαν τροχοπέδη στην πορεία εξόδου της οικονομίας από την ύφεση.
Αν τελικά η μαζική εφαρμογή της «εργασιακής εφεδρείας», αυτού του τεχνάσματος που στοχεύει στη μείωση των κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεων των απολύσεων, συνδυασθεί με «ψαλίδισμα» των φοροεισπρακτικών μέτρων, η κυβέρνηση ουσιαστικά θα έχει ακολουθήσει σε μεγάλο βαθμό το δρόμο που υποδεικνύει σχεδόν πεισματικά ο Αντ. Σαμαράς. Και τότε θα είναι πολύ πιο δύσκολο να συνεχίσει ο πρόεδρος της ΝΔ να αρνείται τη συναίνεση στο Μεσοπρόθεσμο, χωρίς τουλάχιστον να διατρέχει τον κίνδυνο να κατηγορηθεί ότι λειτουργεί με κομματική και προσωπική ιδιοτέλεια.
Σε κάθε περίπτωση, το αποτέλεσμα των δραματικών διεργασιών στο δίπολο κυβέρνησης-τρόικας θα είναι ένα αρκετά αλλαγμένο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, που θα πάρουν στα χέρια τους αύριο οι βουλευτές. Μένει να φανεί αν θα επιβεβαιωθούν τελικά οι επίμονες φήμες περί δραστικών αλλαγών, προς την κατεύθυνση της μείωσης των απασχολούμενων στο Δημόσιο, αλλά και των φορολογικών επιβαρύνσεων...
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου